Američki uvoz iz Rusije više nego udvostručen u oktobru; Palma: A Srbiju pritiskaju da uvede sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 10:06

Američki uvoz iz Rusije više nego udvostručen u oktobru; Palma: A Srbiju pritiskaju da uvede sankcije

Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je američka Kancelarija za statistiku. Narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ukazao je na to da oni koji pritiskaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji povećaju trgovinsku razmenu sa tom zemljom.

Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u izveštaju.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, prenosi Raša tudej.

SAD su bile prošle godine peti najveći trgovinski partner Rusije u smislu ukupnog trgovinskog prometa.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, Vašington je uveo sankcije Moskvi, zabranivši uvoz neke ruske robe, pre svega ruskih energenata, ali i alkoholnih pića, morskih proizvoda, neindustrijskih dijamanata...

Američki uvoz iz Rusije je sve do avgusta 2022. bio u stalnom padu, nakon čega je zabeležio prvo mesečno povećanje.

Prema statističkim podacima, najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru bila su đubriva, čija je vrednost čak nadmašila nivoe beležene pre ukrajinske krize. Druge velike ruske isporuke uključivale su gvožđe, čelik i obojene metale.

Istovremeno, američki izvoz u Rusiju je u oktobru opao na 80,1 milion dolara sa 90,4 miliona u prethodnom mesecu.

Poređenja radi, u oktobru prošle godine, SAD su u Rusiju izvezle robu u vrednosti od 524 miliona dolara.

Palma: Pritiskaju Srbiju da uvede sankcije, a povećavaju trgovinsku razmenu sa Rusijom

Narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ukazao je na to da oni koji pritiskaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji povećaju trgovinsku razmenu sa tom zemljom.

Marković je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ocenio da je rat ekonomska kategorija i poručio svima koji traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji, da prestanu sa ucenjivanjem Srbije.

Kako navodi, vest koja je jutros stigla iz Vašingtona, iz američke Kancelarije za statistiku, još jedna je nedvosmislena potvrda o duplim aršinima velikih sila.

Ukazuje na to da američka kancelarija za statistiku objavila da "američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi".

"Prevedeno u brojevima, SAD su u oktobru uvezle rusku robu u vrednosti od 732 miliona dolara, a samo mesec ranije, u septembru, 332,1 miliona dolara", naveo je Marković.

Dodaje i da je nedavno nemački "Die Welt" objavio da trgovina Rusije sa Nemačkom raste uprkos embargu.

"I tako bi mogli da nabrajamo sve zemlje koje su uvele sankcije Rusiji", naveo je Marković dodajući da bi to trebalo da pročita predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i shvati da mu je neko rat namestio i uvukao ga u rat protiv Rusije.

"Nikoga od tih velikih ne zanima ukrajinski narod, već samo njihovi interesi i to još jednom dokazuje da je rat ekonomska kategorija. Zato prestanite više sa ucenjivanjem Srbije. Ako neko zaista želi rešenje onda je to momentalni prekid sukoba u Ukrajini, pregovori i ukidanje svih sankcija Rusiji", poručio je Marković.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.