Američki Kongres proširio sankcije protiv Irana

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki Kongres proširio sankcije protiv Irana

VAŠINGTON - Američki Kongres je prošle noći uveo nove sankcije koje bi trebalo da pogode enegetiku, pomorski transport i bankarstvo Irana.

Kako piše Asošijeted pres, Kongres je uveren da će pojačan ekonomski pritisak na Iran naterati vlasti da odustanu od istraživanja za koje Zapad i Izrael smatraju da je paravan za proizvodnju atomskog oružja.

Predstavnički dom Kongresa je zakon o sankcijama doneo ogromnom većinom glasova - 421:6, a samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sati kasnije zakon je prihvatio i Senat.

Zakon sada ide na potpis kod predsednika SAD Baraka Obame, i očekuje da će ga i on prihvatiti.

Sankcijama se ojačavaju postojeće mere za kažnjavanje banaka koje posluju sa Iranom.

Dodate su i nove mere, čiji je cilj smanjenje iranskih prihoda od prodaje nafte.

Sankcije će pogoditi svakog ko pomaže Teheranu da dođe do uranijuma, da Iranu prodaje, iznajmljuje ili obezbeđuje tankere za naftu, ili da pruža osiguranje nacionalnoj iranskoj tankerskoj kompaniji.

Na udaru kaznenih mera naći će se oni koji rade u naftnoj i petrohemijskoj industriji Irana, ili u proizvodnji prirodnog gasa, ili pomažu tim industrijama da dođu do dobara, usluga, tehnologije ili infrastrukture.

Povezane vesti: SAD: Sankcije Iranu neće naškoditi tržištu nafte
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.