Americi smeta „stanje BiH“

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Americi smeta „stanje BiH“

BANJALUKA - U Banjaluku je juče doputovala zapadna delegacija predvođena zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom koji je preneo da zabrinutost Vašingtona zbog političke situacije i potpune blokade institucija u BiH. Sa Džonsom je stigao i direktor Sekretarijata Saveta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltan Martinus.

Diplomate su se sastale sa predsednikom i premijerom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << liderima PDP-a Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem. Sa njima, kao i sa visokim predstavnikom u BiH Džons je razgovarao o rešavanju pitanja državne i vojne imovine, kao i tranziciji OHR u snažniju Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Bez zahteva

- Američki diplomata izrazio je veliku zabrinutost zbog potpune blokade institucija u BiH i naveo da oni ne mogu da shvate šta se ovde događa. Izrazio je i veliku zabrinutost što se u BiH problematizuju manje bitna pitanja, umesto da se rešavaju krupne stvari, poput ekonomije i ulaska BiH u EU - kazao je Ivanić i dodao da Džons nije iznosio nikakve predloge niti zahteve, i nije pominjao mogućnost imenovanja specijalnog američkog izaslanika za Balkan.

Ivanić je, sa druge strane, preneo američkom zvaničniku svoj stav da je „nesposobnost vladajućih partija ključni razlog za potpuni raspad sistema u BiH, a suštinske promene u zemlji nisu moguće sa postojećim strukturama vlasti“.

Prema Ivanićevim rečima, bezvizni režim za BiH neće biti uveden dok su u BiH na vlasti postojeće strukture, dok bi „otvaranje procesa ustavnih reformi u sadašnjoj situaciji bilo katastrofalno“.

Dodikov predlog

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik predložio je posle sastanka sa delegacijom Saveta Evrope da se rotacija u Predsedništvu BiH ubuduće vrši svakih 16 meseci umesto dosadašnjih osam meseci.

- Tako bi jedan član tročlanog Predsedništva BiH u toku mandata bio samo jednom predsedavajući kolektivnog šefa države. U predstojećim ustavnim reformama mogao bi se eliminisati nacionalni ekskluzivitet izbora članova Predsedništva BiH tako što bi umesto dosadašnje formulacije da se iz Federacije BiH biraju bošnjački i hrvatski članovi, a iz RS srpski član, trebalo uneti formulaciju prema kojoj se jedan član bira iz RS i dva iz Federacije BiH. Tako bi se otklonila mogućnost diskriminacije u pogledu izbora - kazao je Dodik i poručio da je zadržavanje principa entitetskog glasanja u institucijama BiH uslov da RS uđe u proces ustavnih promena.

Dodik je istakao i da neće dozvoliti da Savet ministara preraste u vladu BiH, kao i da kroz razgovore o ustavnim promenama, može da se razgovara i o mogućnosti povećanja broja poslanika u Parlamentu BiH.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.