Alkalaj izvršni sekretar u UN?

Izvor: B92, 09.Mar.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkalaj izvršni sekretar u UN?

Sarajevo -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun odabrao bivšeg ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja za izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

Nije poznato kada će Alkalaj preuzeti novu dužnost, preneli su bosanski mediji.

Alkalaj je bio na funkciji ministra inostranih poslova BiH i ambasador u Vašingtonu i Briselu.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je imenovanje Alkalaja ocenio kao značajno priznanje za BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Izetbegović navodi da je imenovanje na ovu funkciju izraz poverenja koje BiH ima u međunarodnim krugovima, posebno jer je ovo prvi put da je generalni sekretar UN imenovao jednog zvaničnika iz BiH na tako visoko rangiranu poziciju, te imajući u vidu da je ova komisija osnovana 1947. godine i da okuplja 56 država, među kojima su članice EU, te SAD, Ruska Federacija, Turska i Kanada.

"S obzirom na to da dolazi nakon nedavno okončanog dvogodišnjeg mandata BiH u Savetu bezbednosti UN, Alkalajevo imenovanje još je jedna potvrda da se BiH afirmisala na međunarodnom planu kao odgovoran i pouzdan partner", smatra Izetbegović, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.