Agenti sleteli u Vašington

Izvor: RTS, 10.Jul.2010, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti sleteli u Vašington

Četvorica Rusa, osuđenih za špijunažu u korist SAD, sleteli u Vašington, posle razmene za ruske špijune uhapšene Americi, koji su, prethodno, istim avionom, prebačeni u Beč.

Avion sa zatvorenicima koji su deportovani iz Rusije u okviru dogovorene razmene špijuna između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije sleteo je na vašingtonski međunarodni aerodrom.

Reč je o četvorici Rusa koji su služili zatvorske kazne u svojoj zemlji zbog špijunaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zapadne zemlje. Prethodno je istim avionom u Beč prebačeno desetoro Rusa uhapšenih u Americi krajem juna pod optužbom da su radili kao ruski agenti.

Vlasti u Moskvi su ranije saopštile da su među četvoricom Rusa bivši saradnik spoljne obaveštajne službe Aleksandar Zaporoški, bivši saradnik KGB-a Genadij Vasiljenko, nekadašnji saradnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Skripalj i saradnik Instituta za Ameriku i Kanadu pri Ruskoj akademiji nauka Igor Sutjagin. Njih je pre oslobađanja pomilovao predsednik Dmitrij Medvedev.

Za sada niko u Americi nije potvrdio njihov identitet, niti zvanični Vašington priznaje da se radi o špijunima, a kao razlozi razmene navedeni su interesi nacionalne bezbednosti i humanitarno pitanje.

"U igri su ogromni geopolotički interesi i zato obe zemlje žele da stave tačku na ovaj slučaj. Može se reći da su uhapšeni agenti relativno nevažni u velikoj slagalici i da je zato najbolje rešenje za sve bilo da ih razmene'', navodi analitičar Huan Sarate.

Administracija predsednika Baraka Obame počela je da razmišlja o mogućnosti špijunske razmene 11. juna, nekoliko nedelja pre njihovog hapšenja, a Ef-Bi-Aj (FBI), CIA i Ministarstvo pravde obavestili su Belu kuću o ruskim špijunskim aktivnostima još pre 5 meseci.

Američki sud naložio je deportaciju desetoro ruskih špijuna pre 2 dana, a u toj grupi su osim Viki Pelez, američke državljanke peruanskog porekla, svi ostali Rusi.

Razmena špijuna između Amerike i Rusije ovakvih razmera nije viđena još od 1985. godine, kada su ruski borac za ljudska prava i trojica zapadnih agenata razmenjeni u Berlinu za pet ruskih i istočnoevropskih špijuna.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Avion sa deportovanim zatvorenicima iz Rusije sleteo u SAD

Izvor: Blic, 10.Jul.2010

Avion sa, kako se veruje, zatvorenicima koji su deportovani iz Rusije u sklopu dogovorene špijunske razmene između SAD i Rusije, sleteo je na vašingtonski međunarodni aerodrom "Dals", javili su američki mediji..."Boing 767-200" kompanije "Vižn erlajnz" poleteo je iz Beča sa četiri Rusa koji su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.