AMERIKA IZGUBILA STRPLJENJE - KURTI JE PRECRTAN! Lažni premijer ovoga puta prekardašio, Vašington rešio da lupi OZBILJAN ŠAMAR MALOM ALJBINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 23:35

AMERIKA IZGUBILA STRPLJENJE - KURTI JE PRECRTAN! Lažni premijer ovoga puta prekardašio, Vašington rešio da lupi OZBILJAN ŠAMAR MALOM ALJBINU

Ako, zaslužio je.

Odnosi lažnog premijera Aljbina Kurtija i lažne vlade koju vodi sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, od kako je Samoopredeljenje preuzelo drugi mandat nad južnom srpskom pokrajinom.

Nivo saradnje i susreta američkih zvaničnika sa Kurtijem je ograničen, piše Reporteri, pozivajući se na pouzdani diplomatski izvor, koji kaže da je to "restriktivna mera" SAD, zbog Kurtijevog nekoordinisano ponašanja koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podriva, usporava ili čak ugrožava napredak u primeni sporazuma sa Srbijom i zaoštrava situaciju na severu Kosova.

SAD su jasne da ih Kurti ne tretira kao partnera, eksplicitno je izjavio pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen.

- Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti - bile su reči koje je pre oko mesec dana visoki zvaničnik Bajdenove administracije, zadužen za evropske i evroazijske poslove, preneo Vladi tzv. Kosova i premijeru Aljbinu Kurtiju.

Upozorenje Džejmsa O'Brajena usledilo je nakon što je, prema njegovim rečima, Aljbin Kurti "obećao da će raditi" na zabrinutosti SAD po pitanju nove regulative CBK o ukidanju dinara.

- Rekao bih, ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi vladu Kosova tretirati kao partnera - primetio je O'Brajen 13. februara 2024. u intervjuu za "Glas Amerike"

Mesec dana kasnije, čini se da su odnosi SAD i Vlade tzv. Kosova eskalirali. Vašingtonu je to jasno, pa su počeli da sprovode neku vrstu kazne za Kurtija.

Kurtijevi sastanci sa visokim američkim zvaničnicima su ograničeni, osim u slučaju kada neki visoki zvaničnik SAD putuje u Prištinu sa "jasnim i neophodnim nalogom” za Vladu tzv. Kosova.

Vlada tzv. Kosova je, međutim, u sredu, nezvanično, preko člana Kurtijevog kabineta, demantovala da je obaveštena ili primila bilo kakvu takvu diplomatsku "notu" iz SAD. Dan ranije, u utorak, i sam Kurti je u istupanju pred novinarima "uveravao" da njegova Vlada ne kvari odnose sa saveznicima.

Ipak, čini se da je američka "restriktivna mera", za koju Vlada tzv. Kosova kaže da ne postoji, počela da se primenjuje, budući da se tokom dvodnevnog boravka u Prištini Erin Meki iz USAID-a, nije sastala sa Kurtijem, da bi iz američke ambasade u Prištini, usledilo objašnjenje da je ona "izabrala koga želi da sretne tokom posete Kosovu".

Meki se sasatala sa Vjosom Osmani, i u tom razgovoru istakla 25-godišnje prisustvo USAID-a na Kosmetu i obećala da će SAD nastaviti svoju posvećenost lažnoj državi, uprkos izvesnim neslaganjima sa Kurtijevom vladom.

Američka kazna za Kurtija, tako otvoreno, ne dešava se prvi put. U novembru 2022. godine, lažnoj ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiju i još nekolicini vladinih zvaničnika, SAD su zabranile posetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama koja je usledila zbog "velike krize" na severu.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo Online
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.