AMERIČKI BEZOBRAZLUK JE BESKRAJAN: Nastavlja se mešanje Vašingtona u unutrašnja pitanja Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 22:40

AMERIČKI BEZOBRAZLUK JE BESKRAJAN: Nastavlja se mešanje Vašingtona u unutrašnja pitanja Rusije

Prošle nedelje Bajdenova administracija uvela je nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države čule su objavu Rusije o povlačenju trupa iz regiona koji se graniče sa Ukrajinom, sada čekaju konkretna dela, saopštio je Stejt department.

- Čuli smo objavu Rusije da će početi da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine. Čuli smo reči, sačekaćemo dela. Pažljivo ćemo pratiti situaciju - rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
On je dodao da su u "komunikaciji sa ruskom vladom jasno stavili do znanja da (ona) treba da se uzdrži od eskalacije".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u četvrtak je naredio da se trupe koje su učestvovale u vežbama na jugu Rusije do 1. maja vrate u svoje matične baze.

Prajs je takođe naveo da SAD nastavljaju da razmatraju sa Rusijom kontramere kao odgovor na američke sankcije.

- Imali smo priliku da razgovaramo sa vlastima u Moskvi... Očekujemo da će se ove diskusije nastaviti narednih dana i verovatno nedelja. Nećemo predviđati kako će se one završiti - rekao je portparol.

On je ponovio da će odluka Moskve da zabrani zapošljavanje lokalnih radnika ambasade uticati na njen rad. Pri tome još nije dobijeno zvanično obaveštenje o ovom pitanju.

- Čak i uz naša duboka neslaganja... znamo da se samo kontinuiranim razgovorom i diplomatijom možemo nadati stabilnom i predvidljivom odnosu sa Moskvom - istakao je portparol.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da "ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije". Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

─ na spisku se nalazi šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano. Ubrzo zatim, Rusija je uvela kontramere.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.