AL KAIDA OBJAVILA UPUTSTVO ZA UBIJANJE AMERIKANACA

Izvor: Kurir, 12.Okt.2010, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AL KAIDA OBJAVILA UPUTSTVO ZA UBIJANJE AMERIKANACA

VAŠINGTON - Ogranak Al Kaide na Arabijskom poluostrvu objavio je, u svom on-lajn časopisu, uputstvo potencijalnim ekstremistima za ubijanje Amerikanaca. "Nasumičan napad tokom ručka u prepunom restoranu u Vašingtonu...mogao bi da

VAŠINGTON - Ogranak Al Kaide na Arabijskom poluostrvu objavio je, u svom on-lajn časopisu, uputstvo potencijalnim ekstremistima za ubijanje Amerikanaca. "Nasumičan napad tokom ručka u prepunom restoranu u Vašingtonu...mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bi da rezultira izbacivanjem iz igre nekih vladinih službenika", navedeno je u drugom broju časopisa, koji izlazi na engleskom jeziku, preneo je AP.

Uputstva su koncentrisana na napade koje mogu da izvedu pojedinci uz pomoć priručnog oružja, a ne na one koji zahtevaju dugotrajno planiranje i ozbiljnu logistiku i koje je, zbog većeg broja učesnika, lakše otkriti i sprečiti. Među autorima ima američkih državljana: odmetnuti sveštenik Anvar al-Avlaki, koji je na spisku najtraženijih begunaca, pripadnik Al Kaide Adam Gadan i Samir Kan, koji sam sebe naziva američkim izdajnikom i teroristom u Jemenu.

Prvo izdanje magazina Inspiracija izašlo je u julu, na 10-godišnjicu bombaškog napada na američki razarač "Koul" u Jemenu, kada je ubijeno 17 mornara. Među člancima je bio jedan pod nazivom "Napravi bombu u maminoj kuhinji". Baza Al Kaide na Arabijskom poluostrvu je u udaljenoj, planinskoj provinciji Šabva u Jemenu, van domašaja slabe centralne vlade. Jemenski ogranak Al Kaide dospeo je na vrh američkog spiska terorističkih organizacija posle neuspešnog napada na američki putnički avion krajem decembra. U uvodniku novog izdanja, ekstremisti su istakli da je Vašington nedavno svrstao Al Kaidu na Arabijskom poluostrvu među najopasnije ogranke te mreže. "Još niste videli sve", poručeno je u tekstu.

Ogranak Al Kaide u Jemenu saopštio je i da formira "novu armiju" s ciljem da sruši predsednika zemlje. Ta pretnja, u vidu audio poruke, postavljena je na vebsajtu te terorističke grupe, javio je AP. U poruci, komandant Abu Hurira al-Sanani poručio je predsedniku Aliju Abdulahu Salehu da "nestane", jer njegovi borci "oslobađaju teritoriju od krstaša i izdajnika".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.