Корак до слома: Америци преостало још само 88 милијарди долара – шта сад?

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 11:26

Корак до слома: Америци преостало још само 88 милијарди долара – шта сад?

Према информацијама више америчких медија Сједињеним Државама је преостало још само 88 милијарди долара. Фото: Танјуг/An American flag flies at half-staff in remembrance of former Secretary of State Madeleine Albright above the White House in Washington, Thursday, Marć 24, 2022. Albright, a ćild refugee from Nazi- and then Soviet-dominated Eastern Europe who rose to become the first female secretary >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << of state, died at age 84 on Wednesday. (AP Photo/Patrick Semansky) Америци је остало само 88 милијарди долара с којима могу да плаћају рачуне до тренутка када Конгрес подигне лимит задуживања постављен тренутно на 31,4 хиљада милијарди америчких долара. Уколико пак Конгрес не одобри дизање лимита задуживања највећа економија света ће банкротирати с тешко предвидивим последицама на глобална тржишта капитала, преноси Јутарњи.
Једна од последица сигурно ће бити, барем краткотрајно, експлозија цене задуживања за државу, компаније и грађане као и, с обзиром на актуелну кризу поверења у амерички банкарски систем, тзв. кредитни лом.
Сукоб између Демократа и Републиканаца за сада је толико непопустљив како више не би било изненађење да шефица Трзора Џенет Јелен не добије ауторизацију Конгреса за пробијање лимита задуживања. Време као да пролази све брже.
Пре само недељу дана Трезор је још имао маневарски простор за плаћање рачуна широк 110 милијарди долара, а до данас је он сужен на поменутих 88 милијарди. Другим речима, Американцима је преостало тек нешто од више четвртине средстава које су ослободили (333 милијарди) ванредним мерама како би могли да наставе с плаћањем рачуна.
Подаци УС Дебт Цлоцк.орг, који у реалном времену прате финансијске податке Сједињених Држава, откривају како је Америка већ премашила лимит задуживања јер је амерички национални дуг у овом тренутку премашио 31,74 милијарди долара.
Наиме, Дебт Цлоцк процењује да Америка плаћа доспеле обавезе, али у стварности Трезор купује време књиговођством и одлагањем плаћања.
О томе колико је ситуација озбиљна говори снажни раст америчких ЦДС-ова. ЦДС-ови или цредит дефаулт сwапови су уговори између продаваца и купца хартија од вредности према којем ће продавац исплатити купца у случају банкрота. У сусштини, продавац кроз ЦДС-ове осигурава купца од ризика банкрота. Цена америчких ЦДС-ова од почетка године драматично расте. Шефица америчког Трезора Јелен објавила је пре неколико недеља како ће Сједињене Државе остати без новца за плаћање рачуна 1. јуна уколико се не подигне лимит задуживања.
Податак да им је преостало још само 88 милијарди указује како сасвим сигурно америчка администрација не може избегавати банкрот дуже од тог рока. Јелен је више пута нагласила како је према њеном мишљењу једина могућност да Конгрес одобри дизање лимита, а председник Џо Бајден није искључио уставно-правни маневар коришћењем 14. амандмана за наставак плаћања без ауторизације Конгреса, али је исто тако рекао да још није „стигао тамо“.
Занемаривања правила о томе да Конгрес мора одобрити дизање лимита задуживања највероватније би се претворило у ноћну мору за Белу кућу како на политичкој сцени, тако и у судницама.
Poljoprivredni i ribarski proizvodi u martu skuplji za 20% nego pre godinu dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Корак до слома: Америци преостало још само 88 милијарди долара – шта сад? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.