Asanžov otac: Džulijan životno ugrožen u zatvoru

Izvor: Beta, 08.Nov.2019, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanžov otac: Džulijan životno ugrožen u zatvoru

Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kojeg Vašington optužuje za špijunažu uz moguće izručenje SAD-u, izjavio je danas da njegovom sinu preti smrt u zatvoru.Džon Šipton rekao je novinarima u Ženevi da je pre dva dana posetio sina i da je dva sata proveo s njim koliko mu je bilo dozvoljeno."Džulijanu preti smrt u zatvoru posle devet godina progonstva jer je otkrio istinu o ratnim zločinima", rekao je Šipton i dodao da je Asanž mnogo smršao i da je potpuno deprimiran.Šipton je dodao da je nepravedno nekom suditi jer je otkrio zločine.Izvestilac UN o torturi Nils Melzer ocenio je prošle nedelje da tretman prema Asanžu ugrožava njegov život.Izvestilac je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Asanža posle hapšenja i pritvora od početka godine, navodeći da je "njegov život u opasnosti".Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.SAD su zatražile izručenje Asanža zbog 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude u SAD osudjen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanžov otac: Džulijan će umreti u zatvoru

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž mogao bi da umre u zatvoru nakon devet godina krivičnog gonjenja zbog razotkrivanja ratnih zločina SAD, izjavio je njegov otac DŽon Šipton.

Nastavak na Blic...

ASANŽOV OTAC ZAVAPIO: Džulijan će UMRETI u zatvoru zato što je rekao ISTINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019

Asanž se od aprila nalazi u zatvoru sa strogim merama bezbednosti u Velikoj Britaniji...Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž mogao bi da umre u zatvoru nakon devet godina krivičnog gonjenja zbog razotkrivanja ratnih zločina SAD, izjavio je njegov otac Džon Šipton...On je novinarima u Ženevi rekao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.