Zvaničnik: Oko 3.500 ukrajinskih vojnika verovatno poginulo

Izvor: Politika, 10.Avg.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik: Oko 3.500 ukrajinskih vojnika verovatno poginulo

KIJEV – Oko 3.500 vojnika iz redova ukrajinskih vladinih snaga, koji su se borili na granici donjeckog regiona i Rusije je verovatno ubijeno, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane.

„Imali smo 3.427 vojnika koji su vođeni kao nestali, ali oni su najverovatnije poginuli”, izjavio je pomenuti zvaničnik, dodajući da po njegovom mišljenju nema šansi da je bilo ko od njih preživeo, prenosi Itar-tas.

Uprkos tvrdnjama ukrajinskih vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su uspeli da se probiju kroz obruč proruskih aktivista, da su oprema i oružje na bojištima u tom regionu uništeni, pomenuti zvaničnik ministarstva odbrane iznosi mišljenje da su izvesne količine teškog naoružanja, artiljerijskih sistema i vatrenog oružja neoštećene pale u ruke proruskih aktivista.

On navodi da je u poslednjih nedelju dana registrovano kretanje oklopljenih transportera i tenkovi sa ukrajinskim oznakama u pravcu Donjecka i Šahtjorska, što bi moglo da iskomplikuje situaciju na drugim frontovima.

Intenzivna artiljerijska paljba u Donjecku, jedan poginuo

Najmanje jedna osoba poginula je, a 10 je ranjeno u intenzivnoj artiljerijskoj paljbi tokom protekle noći u Donjecku, javio je Asošijeted pres, pozivajući se na izjavu predstavnika gradskih vlasti Maksima Rovinskog, dok ukrajinski Štab za antiterorističku operaciju nastavlja ofanzivu usmerenu na „stezanje obruča” oko tog grada na istoku Ukrajine.

Izveštači američke agencije čuli su 25 snažnih eksplozija u centru Donjecka tokom perioda od pola sata.

Ranije su donjecke gradske vlasti saopštile da je intenzivna paljba iz teškog naoružanja počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu.

Izveštač Ruske informativne agencije (RIA) Novosti navodi da sudeći po zvuku, granate padaju iz pravca aerodroma Donjecka, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, a pripadnici proruskih snaga odgovaraju artiljerijskom vatrom po aerodromu, selu na severu Avdejevka i sela Peski na severozapadu gde se nalaze pozicije ukrajinskih snaga.

U Kijevskom rejonu grada Donjecka delimično su srušene jedna kuća i deo poliklinike, a kod bolnice je ranjena jedna žena.

U noćnoj paljbi oštećena je gasna podstanica i bez napajanja je ostalo 19 transformatora.

„Nemirno je protekla noć 9. na 10. avgust, periodično su se u celom gradu čuli zvuci plotuna i automatske paljbe”, navele su gradske vlasti Donjecka na njihovom sajtu.

RIA Novosti navodi da je Donjeck pod svakodnevnom artiljerijskom paljbom i da naročito stradaju severni delovi grada (kao što je Kijevski rejon) koji se nalazi prema aerodromu, kao i južni (Petrovski i Kirovski), koji su bliži pozicijama ukrajinskih snaga.

Tanjug

objavljeno: 10/08/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Donjeck: Detonacija za detonacijom

Izvor: B92, 10.Avg.2014

Donjeck -- Više od 20 detonacija bombi iz artiljerijskog oružja odjeknulo je prošle noći u Donjecku, uporištu proruskih aktivista na istoku Ukrajine, prenosi Frans pres. ..Novinar Frans presa javio je da se čulo više od 20 detonacija u centru Donjecka..."Jedna kuća je uništena u artiljerijskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.