Izvor: RTS, 30.Jan.2023, 09:04

Životić: Ne vidi se kraj rata u Ukrajini, trenutno nema uslova za ozbiljniju ofanzivu

Skoro godinu dana traje rat u Ukrajini. Istoričar Aleksandar Životić izjavio je za RTS da rat u Ukrajini nije kratkog daha, kao i da sve više ide ka produženom sukobu, kome se ne vidi završetak. Istakao je i da je Kijevu potrebna velika količina savremenog oružja, ali da je trenutno smanjen intenzitet borbi na frontu.
Istoričar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Životić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da sukob u Ukrajini nije kratkog daha, traje skoro godinu dana, kao i da sve više ide ka produženom sukobu, kome se ne vidi završetak.

Govoreći o pomoći Zapada Ukrajini, Životić kaže da je Kijevu potrebna velika količina savremenog naoružanja i vojne opreme.
"Intenzitet i karakter borbenih dejstava na istoku Evrope tokom proleća, leta, pa i jeseni prethodne godine, govorio je da je potrebna velika količina, pre svega oklopne tehnike i artiljerije", naveo je Životić.
Podsetio je da i da je su zapadne zemlje obećale Ukrajini tokom proleća, leta, kao i krajem godine isporuku tenkova nemačke proizvodnje tipa "leopard", u različitim verzijama, manju količinu britanskih "čelendžera" i američkih "abramsa".

"Zapadni saveznici će i dalje insistirati na isporukama tenkova sovjetske proizvodnje, koji se nalaze još uvek u dosta velikoj količini na zalihama nekadašnjih zemalja članica Varšavskog ugovora, ali i arsenalima zemalja afroazijskog regiona, koje još uvek koriste tu tehniku. Određene zemlje iz tog regiona uključene su u ovaj sistem zajedničke vojne pomoći Ukrajini", navodi Životić.
"Borbe trenutno manjeg intenziteta"Govoreći o situaciji na frontu, gost Jutarnjeg programa navodi da su borbe mnogo manjeg obima, karaktera i značaja, u odnosu na proleće i jesen prošle godine.
"Kada je reč o trenutnim dešavanjima, na Luganskom i Donjeckom prostoru postoje određene aktivnosti, kao i na već bahmutskom pravcu, na pravcu Donjecka, kao i Avdejevke, koja je jedna od predgrađa Donjecka. Kada pratite medije, stičete utisak da su intenzivnija borbena dejstva, ali se ide zapravo na niz lokalnih akcija taktičkog nivoa", navodi istoričar.
Dodaje i da nema uslova za "ozbiljniju ofanzivnu operaciju" ni sa jedne strane, ali da sa početkom proleća obe strane najavljuju pojačana dejstva.
"Nema raspoloženja za okončanje rata"Životić ističe i da u ovom trenutku nema raspoloženja ni na jednoj, ni na drugoj strani za okončanje sukoba.
"Rusija je postavila vrlo visoke ciljeve kada je ušla u ovaj sukob. Njeni zvaničnici kažu da su spremni za mirovne pregovore, ali uz uvažavanje strane na terenu i volje naroda iskazane na onom krajnje sumnjivom referendumu – što će reći, Rusija bi pristala na pregovore ako bi se Ukrajina saglasila sa aneksijom četiri oblasti", objašnjava Životić.
S druge strane, Ukrajini, koja je uspela da izdrži prvi udar prethodnog proleća, "porasla su krila" i nije spremna da razgovara ni o čemu drugom, osim o povratku na granice iz 2014. godine.
"Trenutna vojna situacija vodi ka tome da ovaj sukob postane duži, jer situacija na terenu ne diktira ni jednoj, ni drugoj strani povoljne prilike za postizanje mirovnog rešenja", naglašava istoričar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.