Živković za principelno uvođenje sankcija Rusiji

Izvor: Blic, 12.Maj.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković za principelno uvođenje sankcija Rusiji

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama prema Rusiji iz principijelnih razloga i zbog poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Naravno, mi možemo da objasnimo ruskoj strani i naše drgue interese i naše odnose sa njima, ali principijelnost oko principa mora da bude stalno prisutna i nije moguće voditi dobru politiku ako stalno tražite neke izuzetke koje pravdate višim nacionalnim interesima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kazao je Živković novinarima u skupštini Srbije.

Živković je ocenio da je vrlo je čudno da se premijer Aleksandar Vučić žali pred građanima od njih traži zaštitu od pritisaka spolja i poručio da to nije način da se ta funkcija adekvatno obavlja.

"Naša spoljna politika mora da bude zasnovana na principima i našim intersima – principi su da moramo da poštujemo teritorijalni integritet država, u ovom slučaju Ukrajine, da svi oni koji pomažu da se taj teritorijalni integritet menja i narušava moraju da budu svesni da to može da otvori pitanje sankcija prema njima", kazao je Živković.

On je upitao i ko je nadležan da oceni šta je viši nacionalni interes?

"Da li je to poštovanje principa nepovredivosti granica ili neki naš potencijalni dobar odnos sa Rusima koji je uvek bio na nivou potencijala, a nikada nešto što je bilo na neku veliku korist Srbije", kazao je Živković.

Sa druge strane, poslanik Srpske napredne stanke Zoran Babić, poručio je da rešenje upravo leži u politici vlade koja želi da reformama i pregovaračkim procesom ubrza evropske integracije Srbije, ali i da u isto vreme gradi najbolje ekonomske odnose i saradnju sa Rusijom.

Premijer Srbijie Aleksandar Vučić rekao je juče da zapad traži od Srbije uvođenje sankcija Rusiji.

"Oni traže da mi usaglasimo spoljnu politiku sa EU, ali to Poglavlje 31 (pregovora o članstvu) još nismo otvorili. Poštujemo sve principe koje poštuje EU, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, jedino u čemu se razlikujemo je što ne želimo da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živković: Srbija treba da uvede sankcije Rusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2014

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama prema Rusiji iz principijelnih razloga i zbog poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.