Zima dolazi. Zapad tu vidi svoju priliku u Ukrajini

Izvor: B92, 18.Nov.2022, 17:34

Zima dolazi. Zapad tu vidi svoju priliku u Ukrajini

Rat u Ukrajini uskoro ulazi u deseti mesec, a blizu su i prvi snegovi. Zima će promeniti način delovanja dve vojske i značajno uticati na intenzitet borbe.

Nekima zima donosi potencijal za pregovore. Međutim, izgleda da među ukrajinskom vladom i javnim mnjenjem trenutno nema volje za mir sa Rusijom.

Zima počinje da se oseća na ratištu u Ukrajini. Pad temperature i nadolazeći sneg doneće potpuno novo okruženje za ratno delovanje.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početak, biće mnogo manje sunčeve svetlosti da bi dve strane mogle efektivno da ratuju. Od novembra do marta dnevno će biti oko devet sati u poređenju sa prosekom od 15 do 16 sati dnevnog svetla tokom leta.

I Ukrajina i Rusija imaju ograničene noćne borbene sposobnosti, što znači da će njihove ofanzivne operacije biti u velikoj meri ograničene tokom dnevnih sati. S druge strane, ovo je idealna prilika za Zapad da snabdeva ukrajinske snage sa više opreme za noćno osmatranje kako bi da bi bili efikasniji u mraku, piše 19fortyfive.

"Prosečna visina temperature će pasti sa 13 stepeni Celzijusa od septembra do novembra, na nulu od decembra do februara. Snage koje nemaju odeću i smeštaj u zimskom vremenu će verovatno patiti od povreda dobijenih od hladnoće", ocenila je britanska vojna obaveštajna služba u svojoj poslednjoj proceni rata.

"Pored toga, okvir ’zlatnog sata’ u kojem se mogu spasiti teško ranjeni vojnici je smanjen za otprilike polovinu, čime je rizik od kontakta sa neprijateljem mnogo veći. Samo vreme će verovatno imati povećanje padavina, brzine vetra i snežnih padavina. Svaki od njih će predstavljati dodatne izazove ionako niskom moralu ruskih snaga, ali i predstavljati probleme za održavanje opreme. Osnovne vežbe kao što je čišćenje oružja moraju se prilagoditi uslovima i rizik od kvara oružja se povećava", dodala je britanska vojna obaveštajna služba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.