Žestoka trka za Nobela

Izvor: Politika, 16.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoka trka za Nobela

Kladionice najveće šanse za dobijanje ovogodišnje Nobelove nagrade za mir daju egipatskoj aktivistkinji i borcu za ljudska prava Megi Gobran

Specijalno za „Politiku”

Oslo – Šansu da se okite priznanjem najuglednijeg mirovnjaka godine imaju vojnik Bredli Mening, kome se sudi da je ukrao američke tajne i dao i ih „Vikiliksu”, potom bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, ali i egipatska „majka Tereza” Megi Gobran. U trci za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovogodišnje najprestižnije svetsko priznanje, Nobelovu nagradu za mir, učestvuje 231 kandidat, od čega 43 organizacije, pokreti i udruženja i 188 uglednih pojedinaca, svetskih aktivista, mirovnjaka, disidenata, političara.

Na ovogodišnjoj listi potencijalnih dobitnika dominiraju disidenti iz bivših sovjetskih republika, a tu su i stara poznata imena bivše i aktuelne političke scene, čije se kandidature obnavljaju iz godine u godinu. Ovdašnji stručnjaci za rad Nobelovog komiteta u Oslu spekulišu da najviše izgleda da ponese titulu mirovnjaka godine ima egipatska aktivistkinja i borac za ljudska prava Megi Gobran.

Petorica norveških parlamentaraca predložili su Nobelovom komitetu da nagradi višegodišnji rad egipatske „majke Tereze”, Megi Gobran, zbog njenih napora i borbi za pomoć siromašnim stanovnicima Egipta, pre svega desetomilionskoj populaciji egipatske hrišćanske manjine, Kopta. U obrazloženju za nominaciju, navodi se, između ostalog da je Megi Gobran, u Egiptu popularna kao „mama Megi”, pokrenula organizaciju „Stephens’s Children” sa ciljem da pomaže siromašnu i ugroženu koptsku manjinu.

I ovdašnji bukmejkeri daju „egipatskoj majci Terezi” najviše šansi da ove godine iz Osla ponese Nobelovu zlatnu medalju, diplomu i novčanu nagrada od 10 miliona švedskih kruna (blizu 1,2 miliona evra). „Mama Megi” najbolje se kotira na kladioničarskim listama, tako da je kvota na nju 1:6,5.

Kao favorit broj dva, kladionice su postavile kubanskog doktora i disidenta Oskara Elijasa Bisketa kojeg su za Nobelovu nagradu predložili američki kongresmeni. Ukoliko bi Kubancu pripalo laskavo priznanje, ulog na njega uvećao bi se osam puta.

Manje zvučna imena u javnosti ipak su plasirana među favoritima na kladionicama. Tu su američki naučnik Gene Šarp, zastupnik ideje o gandijevskoj, nenasilnoj borbi protiv diktatorskih režima. Kvota na naučnika iznosi 1:10.

Rame uz rame na kladioničarskim listama, sa istom kvotom, američkom publicisti stoji ruski disident i borac za ljudska prava i višegodišnji kandidat, Svetlana Aleksejevna Ganjuškina sa svojim pokretom „Memorijal”. Arapska televizijska mreža Al Džazira nominovana je i ove godine za Nobelovu nagradu za mir. Novinari ove kontroverzne televizije ne figuriraju kao favoriti na ovdašnjim kladionicama, ali sa kvotom 1:30 predviđaju im se veće šanse za pobedu nego što to imaju tako zvučna imena među kandidatima kao što su Bil Gejts, Unicef, Evropska unija, Bil Klinton, Helmut Kol, Vikipedija, Džulijan Asanž...

Kladioničari drže Bila Klintona za velikog autsajdera i nalazi se u samom dnu lestvice mogućih laureata najuglednije svetske nagrade. Ko stisne petlju i zaigra na Klintona, može da se obogati! Fiks na bivšeg američkog predsednika, dakle jedan uložen evro uvećao bi se devedeset puta.

Na tiketu mogućih dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir EU zakovana je na poslednjem mestu sa kvotom od 125. Bacanje svih karata na EU, međutim, donelo bi najveći dobitak.

Znatno manju zaradu kockari nude ukoliko se tipuje na nešto bolje plasirane autsajdere zvučnih imena poput bivšeg nemačkog kancelara Kola (kvota 1:75), bivšeg višegodišnjeg premijera Italije Đulija Andreotija (kvota 1:50), za čiju kandidaturu ovdašnji mediji tvrde da je skandalozna jer su ostale nerazjašnjene višegodišnje, sumnjive afere i veze Andreotija sa italijanskom mafijom.

Tvorac „Vikiliksa” Džulijan Asanž nominovan je i ove godine za Nobelovu nagradu za mir, ali su bukmejkeri odredili da bi njegova pobeda takođe bila veliko iznenađenje (kvota 1:100).

Indikativno je da se na kockarskim tiketima ne nalaze imena najčuvenijeg redova na svetu, američkog vojnika Bredlija Meninga, i bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

Bredlijevu nominaciju, iza koje stoje trojica islandskihparlamentaraca, norveški mediji tretiraju kao spektakularnu. Američki vojnik sedi u vojnom zatvoru pod optužbom da je otkrio državne i vojne tajne i prosledio ih Džulijanu Asanžu za objavljivanje u „Vikiliksu”. Američke vojne vlasti optužile su redova Bredlija da je „provalio” više stotina hiljada strogo poverljivih američkih diplomatskih depeša. Vojne vlasti terete Bredlija da je tokom boravka u Iraku otkrio vojne tajne i tako pomogao neprijateljima, čime mu preti doživotna zatvorska kazna.

Nominovana je i ukrajinska „kraljica gasa” Julija Timošenko, osuđena na sedam godina zatvora. Za razliku od ukrajinskih sudskih vlasti koji je smatraju odgovornom za zloupotrebu položaja i nanošenje velikih finansijskih gubitaka Ukrajini, predlagači smatraju da je ona sprečila gasnu krizu u Evropi, smrzavanje Evropljana i da njeno utamničenje zapravo predstavlja osvetu večitog političkog rivala, aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča.

Početkom oktobra predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland, bivši premijer i predsednik norveškog parlamenta, generalni sekretar Saveta Evrope, saopštiće ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Poslednjom voljom švedskog naučnika, Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u glavnom gradu Norveške, dok se ostale nagrade iz oblasti književnosti, medicine, hemije, fizike, ekonomije proglašavaju u Stokholmu.

Radovan Pavlović

objavljeno: 17.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.