Železnjak: Vlasti Ukrajine sa otvorenom nacističkom ideologijom ne bi trebalo da se izjašnjavaju ko bi trebalo da bude član SB UN-a

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnjak: Vlasti Ukrajine sa otvorenom nacističkom ideologijom ne bi trebalo da se izjašnjavaju ko bi trebalo da bude član SB UN-a

Rusija stoji u korenu UN-a, a ukrajinske vlasti ne odlučuju ko bi trebalo da bude član Saveta bezbednosti UN-a, rekao je Sergej Železnjak, član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Elena Zerkal pozvala da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN zbog navodnih sajber napada na servere Organizacije za zabranu hemijskog oružja i zajedničkog međunarodnog istražnog tima koji istražuje pad malezijskog aviona MN17 u Donbasu.

"Naša zemlja stoji u korenima Ujedinjenih nacija, stvorenih da štite ljudska prava u interesu mira. I svakako, trenutne vlasti Ukrajine, sa otvorenom nacističkom ideologijom, ne bi trebalo da se izjašnjavaju o tome ko bi trebalo da bude član Saveta bezbednosti UN-a, a ko ne", rekao je Železnjak.




On je nazvao izjavu predstavnika Ukrajine antiruskom provokacijom.

"Kijev, koji je navikao da se dodvorava zapadnim sponzorima, požurio je da se pridruži potezu neselektivnih optužbi protiv Rusije za sajber napad, bez ikakvih dokaza o tome, i bez ikakvog prava. Neprihvatljive izjave ukrajinskog zvaničnika u vezi sa našom zemljom su tako smele zbog odobravanja američkih i britanskih pokrovitelja", - rekao je Železnjak.

Ministarstvo odbrane Holandije je 4. oktobra objavilo da su bezbednosne službe zemlje "sprečile" napad hakera na servere Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i zajednički istražni tim koji istražuje pad malezijskog aviona MN17 u Donbasu. Holandske vlasti su optužile četiri ruska državljanina, te da su oni 13. aprila proterani sa teritorije Holandije, kao i da su navodni imali diplomatske pasoše.

Zemlje NATO-a pozvale su Rusiju da "zaustavi bezobzirno ponašanje", te da će savez odgovoriti na ovaj incident povećanim merama bezbednosti, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.



EU je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog pokušaja "sajber napada", te saopštila da smatra da je to agresivan čin koji ugrožava međunarodno pravo i međunarodne institucije, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Saveta EU, diplomatske službe EK i EU.

EU će razmotriti stanje sajber bezbednosti 18. oktobra u vezi sa pokušajom sajber napada na OZHO, rekao je Donald Tusk, predsedavajući Saveta EU.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.