Zelenskom preti puč? Zna se i kad

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 11:10

Zelenskom preti puč? Zna se i kad

Neuspesi na bojnom polju mogli bi da nateraju ukrajinsku vojsku da krene protiv predsednika Volodimira Zelenskog, kaže penzionisani analitičar CIA Lari Džonson.

"Zelenski bi mogao da bude zbačen državnim udarom u naredne tri do četiri nedelje, zbog velikog nezadovoljstva među trupama na istočnom frontu", rekao je Džonson u intervjuu "Ridaktedu".

Džonson nije prvi američki analitičar koji spekuliše o tome da će se vojska okrenuti protiv Zelenskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ranije ovog meseca bivši oficir američkih marinaca Skot Riter rekao je da verovatnoća vojnog udara raste sa svakom uništenom ukrajinskom brigadom.

"Mogli bismo da dođemo do trenutka kada će vojska samo reći 'Dosta nam je'", rekao je Riter.

Džonson je rekao i da je, zbog načina na koji se sukob odvija, opstanak Ukrajine kao države "pod velikim znakom pitanja". Kijev je već u potpunosti zavisan od Zapada i njegove potrebe će samo rasti, dok će sposobnosti nastaviti da se smanjuju, rekao je bivši zvaničnik CIA.

Američka strategija za sukob bila je da Rusiju zarobe u ratu bez pobede i izazovu promenu režima u Moskvi, kaže Džonson. Umesto toga, "to će se dogoditi Ukrajini", a Vašington će morati da smisli kako da se povuče iz sukoba, jer je u velikoj meri potcenio ekonomsku i vojnu snagu Rusije, prenosi "RT internešenel".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ovog meseca razmišljao na sličan način, rekavši u intervjuu da su zapadni pokrovitelji Ukrajine javno posvećeni "borbi do poslednjeg Ukrajinca", ali da imaju istoriju napuštanja svojih saveznika i zastupnika, od Južnog Vijetnama do Avganistana, podsetio je Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.