Na pomolu katastrofa; Zapečatiće im sudbinu

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 07:59

Na pomolu katastrofa; Zapečatiće im sudbinu

Ukrajinski predsednik suočava se s velikim problemom nakon što je ključna kontraofanziva protiv ruskih oružanih snaga u Ukrajini zapela.

Taj zastoj u ofanzivi i potencijalno nerešeni ishod sukoba na zimu mogli bi pak imati posebne posledice u Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi se mogla pojačati pitanja o američkoj podršci ratu u burnoj izbornoj godini.

Stoga postoji ogroman pritisak na Ukrajinu da ovog leta ostvari značajne proboje na ratištu. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sada se ofanziva pokazala mukotrpnom i sporom, što povećava verovatnoću da bi rat mogao da traje barem do duboko u sledećoj godini, analiza je CNN-a.

Ako se to dogodi, jednačina koja odražava ceo sukob, a koja uključuje sposobnost Ukrajinaca za borbu, američki apetit za pakete pomoći teške više milijardi dolara i Putinovu toleranciju za strašne gubitke, biće još napetija.

Ukrajinske poteškoće i teški gubici u borbi proizlaze iz utvrđenih odbrambenih pozicija, rovova i minskih polja za čije postavljanje je Rusija imala mesece na raspolaganju, te činjenice da ofanzivna snaga treba brojčanu prednost nad dobro ukopanim trupama. Dok su ruske snage bile izložene u početnoj invaziji i neuspelom pohodu na Kijev, rat je sada ušao u težu fazu za Ukrajinu, navodi se u tekstu CNN-a, čije delove je preneo Index.hr.

Pitanje je sada da li Zapad ima još strpljenja da Ukrajini da vremena koje joj je potrebno. Nedostatak velikih proboja protiv Rusije u narednim sedmicama ostaviće zapadnim političarima malo izbora da razmotre širi politički kontekst rata, čak i ako nema kraja na vidiku.

Takođe, još nema ni jasnog puta čak ni do primirja. Ukrajina nema volje za popuštanjem, dok Putin, nakon neuspeha u pokušaju da efektivno izbriše Ukrajinu s karte, još nije ostvario dobitke koji bi mu omogućili da proglasi verziju pobede koja bi mogla biti ključna za učvršćivanje njegove vlasti kod kuće.

Bilo kakva naznaka da se ukrajinska ofanziva zaglavila produbljuje skepticizam u Vašingtonu povodom produžavanja davanja pomoći Ukrajini. Nova anketa objavljena prošle sedmice pokazala je da 55 odsto birača sada kaže da Kongres ne bi trebalo da odobriti dodatna sredstva za podršku Ukrajini. 51% kaže da su SAD već dovoljno učinile da pomognu, dok 48% kaže da bi trebalo da se učini više.

Politička dinamika u Predstavničkom domu predstavlja prilično nesiguran temelj za ključnu američku podršku Ukrajini, ističući zašto bi zastoj u ofanzivi mogao da predstavlja političku katastrofu za Zelenskog u Sjedinjenim Državama, kao i strateški gubitak za Ukrajinu kod kuće.

Kada, dakle, američki birači odluče o svojoj budućnosti u decembru 2024, postoji dobra šansa da će igrati veliku ulogu u zapečaćivanju sudbine Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.