Zelenski potpisao

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 17:49

Zelenski potpisao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar.

Ova odluka je doneta u sklopu napora da se Ukrajina "odrekne ruskog nasleđa".

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se 1. oktobra, prenosi Kijev independet.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi Julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Donedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo Julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste Gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani Julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa Gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Razvoj događaja dolazi usred reakcije na ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve, podseća ukrajinska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.