Zelenski posetio Međunarodni krivični sud koji je izdao poternicu za Putinom

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 12:24

Zelenski posetio Međunarodni krivični sud koji je izdao poternicu za Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu.

Ovaj sud u martu je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Zelenskog je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski, prenosi Rojters.

On se sastao sa holandskim poslanicima, a kasnije će imati sastanke sa holandskim premijerom Markom Ruteom i belgijskim premijerom Aleksandrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << de Kroom.

Holandija od početka rata snažno podržava Ukrajinu, a holandski premijer Mark Rute u februaru je izjavio da ne isključuje svaku vrstu vojne podrške Kijeve, sve dok to ne uključuje sukob NATO-a i Rusije.

Rusija, koja nije članica MKS i ne prihvata njegovu nadležnost, poriče da je počinila zločine tokom sukoba sa Ukrajinom, zbog čega sud nema jurisdikciju nad navodnim zločinima agresije koje je Rusija izvršila u Ukrajini.

Čin agresije, Ujedinjene nacije definišu kao "invaziju ili napad oružanih snaga jedne države na teritoriju druge države, ili bilo kakvu vojnu okupaciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.