Zelenski, pada: Rusi zauzimaju ključni grad; 48 sati do kraja? VIDEO

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 09:39

Zelenski, pada: Rusi zauzimaju ključni grad; 48 sati do kraja? VIDEO

Sjedinjene Države su upozorile da bi Rusija mogla da zauzme ključni grad na istoku Ukrajine, Avdejevka, koji je bio u fokusu borbi poslednjih meseci.

"Avdejevka je u opasnosti da padne pod rusku kontrolu", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, navodeći kao razlog nedostatak naoružanja u Ukrajini.

Ruske trupe su napredovale u Avdejevka, preteći da će je opkoliti. Avdejevka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grad koji je skoro potpuno uništen, smatra se kapijom za obližnji Donjeck, regionalnu prestonicu Ukrajine koju su 2014. godine zauzeli borci uz podršku Rusije i kasnije nelegitimno pripojili Moskvi.

"Rusija šalje talas za talasom regrutacije snaga za napad na ukrajinske položaje. I pošto Kongres tek treba da usvoji dodatne zakone, nismo bili u mogućnosti da damo Ukrajini artiljerijske granate koje su joj očajnički potrebne da ometaju ove ruske napade. Ruske snage sada stižu do Ukrajinski rovovi u Avdejevka i počinju da preplavljuju ukrajinsku odbranu", rekao je Kirbi.

Ranije ove nedelje, američki Senat je odobrio paket pomoći u inostranstvu od 95 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu, nakon višemesečnih političkih prepirki, ali se suočava sa teškom bitkom u Predstavničkom domu.

Ukrajina zavisi od isporuke oružja iz SAD i drugih zapadnih saveznika da bi nastavila borbu protiv Rusije, mnogo veće vojne sile sa obiljem artiljerijske municije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u četvrtak da neuspeh SAD da odobre nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima uticaja na bojno polje.

Mnogi ruski vojni kanali na Telegramu navode da su ukrajinske snage tokom noći i uz vatrenu podršku 3. brigade, koja im je pristigla u pomoć, pokušale da se iz južnih delova grada povuku zemljanim putevima kroz selo Severno, navode mediji.

Takođe se navodi da je u toku bitka za mikrookrug Himik gde se nalaze višespratnice koje su ključne za kontrolu skoro celog grada.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da će Avdejevka biti osvojena za maksimalno 48 sati.

Ukrajinski vojni Telegram kanal DeepState takođe navodi da su ruske snage zauzele bazu Zenit južno od Avdejevke i dodaje da nisu svi ukrajinski vojnici uspeli da pobegnu iz okruženja, navodi Kurir. Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"POVLAČE SE!" RUSI OSVOJILI NEOSVOJIVI "ZENIT" U AVDIJEVKI Najkrvavija bitka "gotova za 48 sati" - razlog PADA nije u Ukrajini, nego u Americi

Izvor: Blic, 16.Feb.2024

Ruske snage uskoro bi mogle da zauzmu Avdijevku, ključni grad na istoku Ukrajine, u kojem se vode najžešće borbe na frontu u posljednjih nekoliko meseci. Kad se to dogodi, biće to prvi put posle osam meseci da su Rusi zauzeli neki ukrajinski grad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.