Zelenski naredio ukrajinskoj vojsci da napreduje „500 metara dnevno“

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2023, 12:28

Zelenski naredio ukrajinskoj vojsci da napreduje „500 metara dnevno“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je zastrašujući zadatak svojoj vojsci, zahtevajući da od ruskih snaga svakodnevno zauzmu najmanje 500 metara teritorije. Njegovo naređenje dolazi uprkos tome što su kijevske trupe navodno pretrpele desetine hiljada žrtava u kontraofanzivi.
Ukrajini su potrebni rezultati svaki dan“, insistirao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju u nedelju. „Moramo da se odupremo ruskim napadima, da ubijemo okupatore i da idemo napred. Svaki dan moramo napredovati najmanje kilometar, najmanje 500 metara. Moramo da idemo napred kako bismo poboljšali ukrajinske pozicije i izvršili pritisak na okupatore. Takav napredak je potreban da bi se ojačala Ukrajina i motivisali strani saveznici da pruže veću vojnu podršku, izjavio je Zelenski, dodajući da će sledeća nedelja „doneti više prilika za Ukrajinu“. Zelenski je dao svoje komentare u vreme kada ruske snage napreduju oko grada Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Kupjanska, u ukrajinskoj oblasti Harkov. Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin procenio je da su ukrajinske snage pretrpele više od 90.000 žrtava u njihovoj kontraofanzivi, koja je počela početkom juna, opisujući je kao „neuspešnu“. U međuvremenu, direktor ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov priznao je u jednom intervjuu da operacija nije toliko „kasnila“ koliko je u potpunosti van rasporeda. Kijev se takođe suočava sa potencijalnom konkurencijom za podršku i pažnju Zapada nakon što su iznenadni napadi Hamasa pokrenuli novi rat u Izraelu ranije ovog meseca. Čak i pre nego što je počeo najnoviji sukob Izraela i Hamasa, administracija predsednika Džoa Bajdena se borila da dobije odobrenje američkih zakonodavaca za dodatnu vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini. Bela kuća je u petak predstavila zahtev za hitnu potrošnju od 106 milijardi dolara, uključujući 61,4 milijarde dolara za Kijev, 14,3 milijarde za Izrael i 9,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć. Većina republikanaca u Kongresu glasala je protiv manjeg zakona o pomoći Ukrajini ranije ovog meseca, a Pentagon je upozorio da je iscrpeo „skoro sva raspoloživa sredstva za bezbednosnu pomoć“ Kijevu koja su prethodno odobrena. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zelenski naredio vojnicima: Morate da osvajate 500 metara teritorije dnevno!

Izvor: 24sedam.rs, 24.Okt.2023

Ukrajini su potrebni rezultati svakog dana, poručio je predsednik

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.