Zelenski je zabrinut da će Izrael odvratiti pažnju od zapadne pomoći Kijevu

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2023, 19:27

Zelenski je zabrinut da će Izrael odvratiti pažnju od zapadne pomoći Kijevu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi bezbednosna kriza na Bliskom istoku mogla da skrene pažnju međunarodne zajednice sa njegove zemlje. On je okrivio Rusiju za upad Hamasa na južni Izrael prošle nedelje.
„Ako se međunarodna pažnja skrene sa Ukrajine, na ovaj ili onaj način, to će imati posledice“, upozorio je ukrajinski lider u intervjuu za Frans 2 u utorak. „Sudbina Ukrajine zavisi od jedinstva ostatka sveta“, dodao je on, izrazivši nadu da će Vašington obezbediti nastavak pomoći. Zelenski je u utorak boravio u poseti Rumuniji, gde se sastao sa premijerom Marselom Čolakuom. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik je ponovio tvrdnju da je Moskva kriva za napad palestinskog militantnog pokreta. Rusija je „pomogla Hamasu i stoji iza Hamasa“, izjavio je on ne nudeći nikakve konkretne dokaze, pozivajući se umesto toga na „signale“ na društvenim mrežama. Ranije ove nedelje, Zelenski je izjavio da je, prema ukrajinskim obaveštajnim službama, Rusija „zainteresovana da pokrene rat na Bliskom istoku“ kako bi „podrila svetsko jedinstvo“ i „uništila slobodu u Evropi“. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ismevala je izjave Zelenskog, sugerišući da su možda bile podstaknute zloupotrebom supstanci. Zelenski je u sredu nenajavljeno posetio sedište NATO-a u Briselu, gde je navodno tražio uveravanja da napad Hamasa i odmazda Izraela neće odvratiti pažnju na Ukrajinu. Obraćajući se novinarima zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Zelenski je pozvao svetske lidere da odu u Izrael u znak podrške kako bi sprečili dalju eskalaciju. „Ne moramo da damo mogućnost agresorima čak ni da razmišljaju o trećem svetskom ratu, novom talasu agresije“, izjavio je on, suprotstavljajući pristup „dijalogu sa Iranom ili Rusijom“. Neki zapadni mediji javili su da je Iran možda bio umešan u napad Hamasa, ali tu procenu nisu podržale američke obaveštajne službe. Teheran je demantovao te tvrdnje. Prošlog meseca, američki Kongres je odbio da izdvoji novac za pomoć Ukrajini u 45-dnevnom zakonu o privremenoj potrošnji. Bela kuća navodno želi da ga uključi u paket namenjen Izraelu da savlada otpor nekih poslanika. Pentagon je u sredu objavio svoj najnoviji paket pomoći Ukrajini od 200 miliona dolara. Vlada Zelenskog je odbacila ideju mirovnih pregovora sa Rusijom i umesto toga traži vojnu pobedu uz pomoć Zapada. Moskva tvrdi da SAD i njeni saveznici koriste Ukrajince kao „topovsko meso“ u ratu protiv Rusije. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.