Zelenski imenovao Sakašvilija za galavnog reformatora Ukrajine, ljutnje i u Gruziji i u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 08:40

Zelenski imenovao Sakašvilija za galavnog reformatora Ukrajine, ljutnje i u Gruziji i u Ukrajini

Ukrajinski predsednik imenovao je bivšeg lidera Gruzije Mihaila Sakašvilija da vodi savetodavno telo u Ukrajini, što će verovatno izazvati ljutnju u njegovoj matičnoj zemlji, prenosi Asošijeted Pres.

Volodimir Zelenski rekao je da je na čelo izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme postavio Mihaila Sakašvilija, koji je obavljao funkciju predsednika Gruzije od 2004-2013. godine.

Zelenski je napomenuo da veruje da će bivši gruzijski lider dati "novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << impuls" Savetu i "pomoći da se donesu važne promene u zemlji".

Ovaj savet je konsultativna struktura predsednika koja je zadužena za planiranje i koordinaciju ekonomskih i drugih reformi.

Prošlog meseca Sakašvili je rekao da mu je Zelenski ponudio posao potpredsednika vlade zaduženog za reforme i nadgledanje razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali to imenovanje je propalo nakon što su mu se usprotivili mnogi članovi ukrajinske vladajuće stranke.

Ponuda posla Sakašviliju takođe je naljutila vladu Gruzije koju vode njegovi politički neprijatelji. Gruzijski premijer Giorgi Gakharia upozorio je prošlog meseca da bi ova kavkaska država mogla opozvati svog ambasadora iz Kijeva ukoliko bude imenovan, napominjujući da je Sakašvili osuđen pred gruzijskim sudom i da je za njim raspisana poternica.

Zelenski, komičar koji je pobedio na prošlogodišnjim izborima, vratio je Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo koje mu je oduzeto 2016.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zelenski imenovao Mihaila Sakašvilija za savetnika

Izvor: Blic, 08.Maj.2020

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski imenovao je bivšeg gruzijskog lidera Mihaila Sakašvilija za šefa izvršnog komiteta Nacionalnog saveta za reforme.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.