Izvor: RTS, 17.Feb.2023, 16:51

Zelenski: Ukrajina neće biti Putinova poslednja stanica; Makron: Ne može biti mira dok Moskva ne bude poražena

Rat u Ukrajini – 359. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Kijev pozvao civile da se odmah evakuišu iz njega. Volodimir Zelenski pozvao lidere u Minhenu da pojačaju vojnu podršku Kijevu. Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland poručila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu. Ruska ambasada u SAD osudila je izjavu Nulandove. Emanuel Makron pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Kijevu i poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena.
Rusija je tokom jučerašnjeg dana izvela masovni raketni napad na ključne infrastrukturne i vojne ciljeve širom zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Nastavljena je razmena zarobljenika Kijeva i Moskve – obe strane razmenile su više od 200 vojnika.
Evropska komisija odustala je od planova da se sankcioniše ruski nuklearni sektor u narednom paketu sankcija 
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, uoči godišnjice rata, izjavio je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je predviđena ofanziva Moskve već počela, kao i da se napadi dešavaju iz više pravaca. Isključio je mogućnost predaje dela svoje zemlje Rusiji u sklopu mirovnog sporazuma.
"Naravno, moderno oružje ubrzava mir. Oružje je jedini jezik koji Rusija razume", rekao je Zelenski.
Za to vreme, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naveo je da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom samo u slučaju agresije na njegovu zemlju, upozorivši da će u tom slučaju rat dobiti sasvim drugačiji karakter.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u međuvremenu, izjavio je da sukob između država Alijanse i Rusije može biti dugoročan, kao i da bi Alijansa morala da bude spremna za takav rasplet događaja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron: Povećati podršku Kijevu radi verodostojnih pregovora

Izvor: Danas, 17.Feb.2023

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Minhenu da saveznici treba da "pojačaju podršku" Ukrajini da bi se išlo ka "verodostojnim pregovorima" navodeći istovremeno da sada nije "vreme za dijalog".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.