Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 08:17

Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, javlja Rojters.

Zelenski je izjavio da će i dalje tražiti diplomatsko rešenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da učestvuje u multilateralnim razgovorima, međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nikakvu teritoriju Rusiji.

Obraćajući se naciji nakon sednice parlamenta, Zelenski je objavio program "ekonomskog patriotizma" koji uključuje podsticanje lokalne proizvodnje i smanjenje poreza na dodatnu vrednost na benzin, dodaje Rojters.

Kijev povlači diplomatu iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je ranije danas da bi Kijev mogao da prekine diplomatske odnose sa Rusijom nakon što je Moskva odlučila da prizna dva regiona istočne Ukrajine kao nezavisne, prenosi Rojters.

Državna duma Rusije danas je ratifikovala "sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći" sa samoproglašenim republikama, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je njegova zemlja "garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR)".

Priznanje kršenje suvereniteta Ukrajine

Predsednik Ukrajine izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posledice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

"Mi i naša država nemamo vremena za duga predavanja o istoriji, tako da neću da ulazim u prošlost. Govoriću o realnosti i budućnosti. Ukrajina je u svojim međunarodno priznatim granicama i tako će i ostati, uprkos bilo kakvim izjavama i akcijama Ruske Federacije“, rekao je Zelenski.

Dodao je da je Kijev posvećen miru i da će nastaviti diplomatske napore i posle odluke Ruske Federacije da prizna republike u Donbasu.

Predsednik ukrajine je ocenio da Moskva odlukom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR legalizuje svoje trupe, koje se, kako on tvrdi, nalaze u Donbasu od 2014. godine.

Zelenski je istakao da da su ukrajinske granice zaštićene i da međunarodni partneri podržavaju Kijev.

Ne komuniciramo sa DNR i LNR, ne znamo ko su oni

Predsednik Ukrajine izjavio je da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

"Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom, prenosi TAS S.

Predsednik Zelenski je kazao da će slučaju izbijanja velikog rata protiv Ukrajine biti uvedeno vanredno stanje.

"Mi verujemo da neće biti većeg rata protiv Ukrajine, takođe ni veće eskalacije. Međutim, ako se dogode, mi ćemo uvesti vanredno stanje", rekao je predsednik Ukrajine i ponovio da je Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom.

Zelenski je potvrdio da je od ministarstva spoljnih poslova Ukrajine primio zahtev da se prekinu diplomatski odnosi sa Ruskom Federacijom.

"Stigao mi je zahtev da se sa Rusijom prekinu diplomatski odnosi i ja ću to proučiti", rekao je Zelenski.

Ukrajina bi mogla da raskine diplomatske odnose sa Rusijom

Ukrajina bi mogla da raskine diplomatske odnose sa Rusijom nakon odluke Moskve da prizna dva regiona istočne Ukrajine kao nezavisne, izjavio je danas predsednik Vladimir Zelenski.

On je, posle sastanka sa estonskim kolegom Alarom Karisem, rekao da razmatra zahtev ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova da raskine diplomatske odnose sa Rusijom, prenosi Rojters.

Takođe je pozvao saveznike Ukrajine da ne čekaju na dalju eskalaciju da bi uveli sankcije Rusiji i dodao da bi one trebalo da uključuju zaustavljanje gasovoda Severni tok 2.

Zelenski je ocenio da su mali izgledi za sukob velikih razmera sa Rusijom, ali je rekao da je spreman da uvede ratno stanje ako se to dogodi.

Mišel Zelenskom: EU je uz vas

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim punu solidarnost EU sa Ukrajinom.

"Razgovarao sam sa Vladimirom Zelenskim kako bih izrazio punu solidarnost EU sa Ukrajinom. EU je čvrsto uz vas i potpuno podržava teritorijalni integritet Ukrajine", napisao je Mišel na Tviteru.

Ocenio je da odluka Rusije da prizna samoproglašene republike u Donbasu predstavlja napad na međunarodno pravo i međunarodni poredak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasio se Zelenski nakon što je Putin priznao LNR i DNR

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2022

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.