Zelenski: Još malo...

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 11:42

Zelenski: Još malo...

Kijev -- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Kijevu potrebno više vremena da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu.

Kako ocenjuje britanski javni servis, očekivani napad mogao bi biti odlučujući u ratu, da razbije linije fronta koje su mesecima ostale nepromenjene. Biće to ključni test za Ukrajinu, željna da dokaže da dobijena pomoć može dovesti do velikih dobitaka na bojnom polju.

Iako ukrajinske trupe, kako ističe Zerlenski, mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da idu napred sa onim što imaju i da budu uspešni, gubitak ljudstva bi bio veliki.

"Mislim da je to neprihvatljivo", rekao je on u svom sedištu u Kijevu, u intervjuu za javne medijske servise koji su članovi Evropskog saveza emitera, prenosi Bi-Bi-Si.

"Dakle, moramo da sačekamo. Treba nam još malo vremena", dodao je Zelenski.

Zelenski je opisao borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, kao "spremne“, ali je rekao da su vojsci i dalje potrebne "neke stvari", uključujući oklopna vozila koja "stižu u serijama".

Kada i gde će se desiti ukrajinska ofanziva nije poznato. Ruske snage su ojačale svoju odbranu duž linije fronta duge 1.450 kliometara koja se proteže od istočnih regiona Luganska i Donjecka do Zaporožja i Hersona na jugu.

Poslednjih nedelja ukrajinske vlasti su pokušale da smanje očekivanja od proboja, kako javno, tako i privatno.

Visoki ukrajinski vladin zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su lideri zemlje "shvatili da [oni] moraju da budu uspešni", ali da napad ne treba posmatrati kao "srebrni metak“ u ratu koji je skoro u 15. mesecu, preneo je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.