Zelenska odbila poziv u Belu kuću; Izbegava Navaljnu?

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 17:26

Zelenska odbila poziv u Belu kuću; Izbegava Navaljnu?

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, neće prisustvovati obraćanju Džoa Bajdena o stanju Unije u američkom Kongresu u četvrtak uprkos pozivu Bele kuće.

"Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posetu dece iz sirotišta Kijevu, koja je unapred planirana, prva dama, nažalost, neće moći da učestvuje u događaju", rečeno je u kabinetu Zelenske za spoljnopolitički list Politiko.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašington post je objavio da postoje i drugi razlozi zbog kojih je Zelenska odbila poziv, a to je da je trebalo da sedi u blizini prve dame SAD Džil Bajden i Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u zatvoru u Rusiji.

Vašington post prenosi da je to izazvalo nelagodu u najvišem rukovodstvu Ukrajine, odnosno da je to zbog prethodnih komentara Navaljnog o Krimu, odnosno da on "nije sendvič za vraćanje napred-nazad", za šta se smatralo da podržavaju pretenzije Rusije na ukrajinsko poluostrvo, koje je nezakonito pripojeno i okupirano 2014. godine.

Navaljni je kasnije javno podržao ukrajinsko obnavljanje njenih granica 1991. godine, dok se protivio ruskom napadu na Ukrajinu.

U komentaru za ukrajinsku Pravdu, kabinet predsednika Ukrajine potvrdio je da je razlog izostanka Zelenske "preklapanje rasporeda".

"Ambasada Ukrajine u Sjedinjenim Državama je zaista nedavno dobila poziv za prvu damu Ukrajine da prisustvuje govoru predsednika SAD u Kongresu 7. marta. Međutim, zbog događaja koji su prethodno dodani na raspored, uključujući posetu siročadi u Kijevu, nažalost, prva dama neće moći da prisustvuje“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Na kraju je i Navaljna odbila poziv Bele kuće, navodeći kao razlog odlaska potrebu za odmorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.