Zauzeli su je, i šta sad?

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 19:49

"Zauzeli su je, i šta sad?"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski umanjio je značaj gubitka Avdejevke, koju su zauzele ruske snage, i pozvao saveznike da brže pošalju pomoć Ukrajini.

Zelenski je to rekao u intervjuu za američku televiziju Foks njuz, koji će biti emitovan večeras, uoči druge godišnjice od početka rata u Ukrajini.

Zelenski ne pridaje veliki značaj gubitku Avdejevke, naprotiv, ukazao je na ranije uspehe ukrajinskih oružanih snaga, posebno u severoistočnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionu Harkova, gde je vođen intervju.

Priznao je i da je prošla godina bila teška za Ukrajinu, posebno kraj godine.

"Za ove dve godine vratili smo Harkovsku oblast. Sada smo u ovom regionu i deblokirali smo Crno more. Postoje izvozni putevi žita i uništili smo mnoge brodove ruske flote. To smo uradili za dve godine. I šta su oni postigli? Samo ovo jedno mesto. Ali za šta?", pitao se Zelenski.

Zelenski nije zadovoljan usporavanjem zapadne pomoći, ali nije direktno spomenuo SAD.

"Moramo da budemo brži. To znači da moramo da preskočimo svu birokratiju. U suprotnom, nemamo šanse", dodao je ukrajinski predsednik.

Ruske trupe su prošle nedelje zauzele Avdejevku, što je obeležilo najveći borbeni uspeh Moskve od zauzimanja Bahmuta prošlog maja.

Vladimir Putin je naknadno izjavio da će Rusija nastaviti i gurati dalje kroz istočnu Ukrajinu. Avdejevka se nalazi samo 15 kilometara severozapadno od Donjecka, glavnog grada Donjecke oblasti.

Prema ruskim analitičarima, zauzimanje Avdejevke će zaštititi Donjeck od ukrajinskog granatiranja. Moskva sada razmišlja kako da osvoji čitavu Donjecku i Lugansku oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.