Zapad zapanjen: S-400 zajedno sa A-50 AEW&C oborili dva ukrajinska lovca Su-27 i MiG-29 VIDEO

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 00:38

Zapad zapanjen: S-400 zajedno sa A-50 AEW&C oborili dva ukrajinska lovca Su-27 i MiG-29 VIDEO

Prema predstavama koje su projektovali ruski mediji, par ukrajinskih aviona je navodno oboren 7. novembra u blizini zone takozvane "specijalne vojne operacije."

Terminologiju koju je Rusija primenila o sukobu u Ukrajini.

Uključeni avioni, kako piše ruski list Izvestija, čine Su-27 i MiG-29 ukrajinskog porekla.

"Sistemi protivvazdušne odbrane su navodno bili od ključnog značaja za obaranje dva aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva: Su-27 u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brigadovke u oblasti Harkova i MiG-29 u blizini Roskošnog u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici", primetilo je rusko Ministarstvo odbrane u zvaničnom saopštenju.

Međutim, ni Izvestija ni rusko Ministarstvo odbrane nisu otkrili o specifičnom tipu protivvazdušnog sistema koji je upotrebljen prilikom obaranja dva ukrajinska aviona. Ipak, ruski medij, Vzglyad, izvestio je da je S-400 u kombinaciji sa A-50 AEW&C korišćen 7. novembra za presretanje ukrajinskih aviona.

"Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf, koji sadrži protivvazdušne vođene rakete sa aktivnim bojevim glavama za samonavođenje, raspoređene su od strane ruskih trupa u određenoj zoni za specijalne vojne operacije. Zajedno sa avionom za radarsku detekciju velikog dometa A-50, ukupne performanse sistema protivvazdušne odbrane S-400 bile su efikasne u obaranju neprijateljskih aviona", otkrio je izvor za TASS.

Iako ni Vzglyad ni TASS nisu rasvetlili modele ukrajinskih aviona, prema uvidima ruskog Ministarstva odbrane, broj oborenih aviona bio je samo na dva – Su-27 i MiG-29.

Prvi put su se pojavili izveštaji o zajedničkom funkcionisanju S-400 i A-40 krajem oktobra. Ovu informaciju je proširila ruska državna novinska agencija TASS, donoseći vesti o novom aranžmanu koji uključuje avion za radarsku detekciju velikog dometa A-50.

Do ovog novog napretka došlo je nakon izjave ministra odbrane Šojgua, gde je on naveo da su 24 aviona oborena za samo pet dana.

Kako je prenela agencija TASS, avion za rano upozorenje i kontrolu Berijev A-50, navodio je lansirane rakete iz protivvazdušnog raketnog sistema S-400 na ukrajinske avione.

Prema izveštaju TASS-a, preporučljivo je da se razmotri kolektivna operacija A-50 i S-400. U izveštaju se dalje dodaje da je sistem S-400 lansirao rakete sa najveće moguće udaljenosti na vazdušne ciljeve koji lete na otprilike 1 km, koristeći nove bojeve glave protivavionskih vođenih raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je presretanje dva ukrajinska aviona, zajedno sa dva projektila ispaljena iz višenamenskih raketnih sistema HIMARS, 7. novembra. Ministarstvo dalje otkriva uspešno presretanje 33 ukrajinske bespilotne letelice u naseljenim zonama Luganska i Donjecka Narodna Republike, kao i oblastima Herson i Zaporožja.

U dokumentaciji se precizira da je ruski vojni aparat desetkovao osoblje i vojnu mašineriju Oružanih snaga Ukrajine [VSU] u širokom spektru od 105 regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.