Zapad u velikom problemu? Nisu spremni

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 09:04

Zapad u velikom problemu? Nisu spremni

Zapad možda neće biti spreman za potencijalni sukob sa Kinom zbog praznih rezervi naoružanja vezanih za podršku Ukrajini, piše list "Fajnenšel tajms".

"Zapadne zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini nedavno su bile prinuđene da dopunjavaju svoje zalihe i ponovo se posvete vojnim rashodima. Ali odbrambena industrijska baza borila se da poveća proizvodnju, ostavljajući stručnjake zabrinutim zbog spremnosti Zapada za potencijalni sukob – sa Kinom, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog Tajvana", piše list.

U februaru je "Fajnenšel tajms" pisao da je sukob u Ukrajini opustošio evropske arsenale i da u mnogim evropskim prestonicama ministri odbrane informišu o iscrpljenim zalihama oružja. Kako navodi list, skladišta, pa čak i "deponije" ostali su potpuno prazni.

Agencija Blumberg je ranije izvestila da zemlje NATO-a, zbog potrebe da se obezbeđuje vojna pomoć Ukrajini, prolaze kroz ozbiljnu krizu sa kupovinom oružja, konkretno SAD, "najmoćnija zemlja u Alijansi", prinuđene su da pozajmljuju ili kupuju konvencionalnu artiljerijsku municiju u Južnoj Koreji kako bi se obezbedile isporuke Ukrajincima.

Situacija oko Tajvana značajno je eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu Pelosijeve, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.