Zapad pomaže Ukrajini za napade duboko u Rusiji – Si-En-En

Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2024, 13:26

Zapad pomaže Ukrajini za napade duboko u Rusiji – Si-En-En

Zapadne zemlje pomažu Ukrajini da lansira bespilotne letelice kamikaze duboko na rusku teritoriju, izvestio je u utorak Si-En-En, pozivajući se na izvor blizak kijevskom programu dronova.
Neimenovani ukrajinski zvaničnik koji je razgovarao za Si-En-En opisao je kako Kijev koristi bespilotne letelice većeg dometa i „naprednijih mogućnosti“ za napad na ciljeve koji se nalaze na više od 1.000 km od granice. „Letovi su unapred određeni sa našim saveznicima, a avioni prate plan leta kako bi nam omogućili da gađamo ciljeve sa metrima preciznosti“, izjavio je izvor. Priznanje primanja uputstva iz inostranstva usledilo je nakon više izveštaja da zapadno osoblje pruža ukrajinskim trupama obaveštajne podatke i informacije o konkretnim ciljevima. Vašington post je citirao jednog visokog ukrajinskog zvaničnika prošle godine koji je izjavio da kijevski vojnici „skoro nikada“ ne koriste napredno oružje, uključujući raketne sisteme HIMARS američke proizvodnje, a da nisu pre toga dobili koordinate od Pentagona. U utorak su ukrajinske bespilotne letelice gađale ruski Tatarstan, region 650 km istočno od Moskve, koji ranije nije bio napadnut bespilotnim letelicama. Jedan dron je imao za cilj da pogodi rafineriju nafte u Nižnjekamsku, gradu koji se nalazi otprilike 1.100 km (680 milja) od granice. Gradonačelnik Ramil Mulin izjavio je da je letelica onesposobljena od strane protivvazdušne odbrane i da nije prouzrokovala nikakvu štetu. Drugi dron udario je u studentski dom unutar industrijske zone u Elabugi, pri čemu je povređeno 13 osoba. U tom čvorištu se nalazi nekoliko kompanija koje proizvode opremu visoke tehnologije, uključujući dronove, prenose ruski mediji. Moskva je više puta upozoravala da isporuka naoružanja i druge vojne pomoći Kijevu čini zapadne zemlje de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Rusko Ministarstvo odbrane i lokalne vlasti saopštile su da Kijev koristi oružje koje je isporučio Zapad da bi neselektivno gađao civile. Izvor: RT / Si-En-En

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.