Zapad nema „nema poštenih argumenata“ o Ukrajini – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2023, 01:00

Zapad nema „nema poštenih argumenata“ o Ukrajini – Lavrov

Zapad ne želi da pošteno sagleda poreklo ukrajinske krize i pribegava samo tome da okrivi Moskvu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu u UN.
„Danas je retorika naših protivnika ispunjena parolama: ’invazija’, ’agresija’, ’aneksija’. I ni jedne reči o osnovnim uzrocima problema“, izjavio je Lavrov u govoru u Savetu bezbednosti UN. Dalje je optužio Zapad da „neguje očigledno nacistički režim [u Ukrajini], koji otvoreno prepisuje rezultate Drugog svetskog rata i istoriju sopstvenog naroda“. „Zapad izbegava suštinsku diskusiju zasnovanu na činjenicama i poštovanju svih načela Povelje UN. Očigledno, nema argumenata za iskren dijalog“, izjavio je ministar. Moskva je insistirala na tome da je bila prisiljena da pokrene svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošle godine kako bi zaštitila narod Donbasa i navela je neuspeh Kijeva da primeni mirovni sporazum iz Minska 2014-2015. Zapad je takođe dao podršku nacionalistima, koji su došli na vlast tokom puča u Kijevu 2014, izjavili su ruski zvaničnici. Lavrov je optužio ukrajinske vlasti da ometaju mirovne pregovore. Napomenuo je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u oktobru 2022. godine izdao ukaz u kojem je naveo „nemogućnost vođenja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“. „Ako su SAD zainteresovane za [pregovore], verujem da im ne bi bilo teško da upute [Kijevu] da se ukaz Zelenskog opozove“, izjavio je Lavrov. Smisleni pregovori između Rusije i Ukrajine propali su u proleće 2022. godine, pri čemu su obe strane okrivile svaku. Putin je izjavio da su ukrajinski pregovarači odobrili nacrt sporazuma o neutralnosti Kijeva - jedan od ključnih zahteva Moskve - ali su se kasnije vratili na svoje reči, "odbacivši" sporazum. Kijev je od tada insistirao da se pregovori mogu nastaviti tek nakon što Moskva preda Krim i četiri druge bivše ukrajinske oblasti, koje su se pridružile Rusiji nakon održavanja referenduma 2014. i septembra 2022. godine. Moskva je više puta odbacila ovaj uslov kao neprihvatljiv.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.