Zapad ne pritiska Ukrajinu da traži mir – Kijev

Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2023, 18:48

Zapad ne pritiska Ukrajinu da traži mir – Kijev

Kijev nije pod pritiskom Vašingtona i njegovih saveznika kada su u pitanju potencijalni mirovni pregovori sa Moskvom, tvrdi Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.
Ukrajinske vlasti će se same pozabaviti ovim pitanjem, izjavio je on za italijanski list La Republika u intervjuu objavljenom u utorak. Šef bezbednosti je tvrdio da svi izveštaji o navodnom pritisku na Kijev od strane zapadnih pristalica da sklopi mirovni sporazum sa Moskvom „postoje samo na internetu“ i da nisu potkrijepljeni nikakvim stvarnim dokazima. Takođe je sugerisao da iza takvih glasina možda stoje „ruski trolovi“. Komentari Danilova dolaze samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba priznao da bi strani podržavaoci Kijeva mogli da gurnu naciju ka pregovorima sa Moskvom već ove jeseni. „Ovi glasovi [koji pozivaju na razgovore] postaju sve glasniji“, izjavio je ukrajinskim medijima prošle nedelje. Nemački dnevnik Di Velt takođe je početkom avgusta izvestio da će „Zapad pritisnuti Ukrajinu na prekid vatre“ u nekom trenutku naredne zime. Ukrajini nisu potrebne zapadne nacije da bi se bavile pitanjem potencijalnih pregovora sa Rusijom, izjavio je šef bezbednosti i dodao da Kijev nikada neće razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Danilov je smatrao da sukob dva suseda može imati samo vojno rešenje. „Rusija mora biti uništena kao moderna Kartagina“, izjavio je on, pozivajući se na zloglasnu frazu kojom je rimski senator Katon Stariji zahtevao treći rat sa drevnom mediteranskom državom Kartaginom. „Ne možete ostaviti neprijatelja da stoji iza vas“, dodao je Danilov. Danilov je poznat kao tvrdolinijaš kada su u pitanju odnosi Ukrajine sa Rusijom. Šef bezbednosti, kao i drugi najviši ukrajinski zvaničnici, više puta su davali pogrdne opaske o Rusima tokom – pa čak i mnogo pre – sukoba koji je izbio u februaru 2022. Početkom avgusta nazvao je Ruse „Azijatima“ i tvrdio da je „humanost“ ključna razlika između njih i Ukrajinaca. Danilov je takođe više puta obećavao da će „ubijati” Ruse bilo gde širom sveta. Moskva je tokom čitavog sukoba izjavljivala da je spremna da odmah počne mirovne pregovore sa Kijevom, sve dok se poštuju njeni bezbednosni interesi i novi status kvo na terenu. U jesen 2022. četiri bivša ukrajinska regiona, uključujući dve republike Donbasa, zvanično su se pridružila Rusiji nakon referenduma. Kijev je zahtevao bezuslovno rusko povlačenje sa teritorija koje Kijev smatra svojim, uključujući Krim, i nazvao to jedinim prihvatljivim okvirom za razgovore. Rusija je ove uslove odbacila kao nerealne. U oktobru 2022, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio je bilo kakve pregovore sa Putinom. Kuleba je prošle nedelje insistirao da Zelenski „nikada neće moći“ da sedne za pregovarački sto sa ruskim liderom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.