Zajdik novi predstavnik OEBS-a za Ukrajinu

Izvor: Press, 12.Jun.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajdik novi predstavnik OEBS-a za Ukrajinu

Sadašnji ambasador Austrije pri UN Martin Zajdik (Sajdik) biće novi predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za ukrajinsku krizu, javljaju danas mediji i diplomate.
      Zajdik će naslediti Švajcarkinju Hajdi Taljavini (Heidi Tagliavini) koja je podnela ostavku na to mesto. OEBS, kojem ove godine predsedava Srbija, okuplja 57 zemalja, a u Ukrajini ima veliku posmatračku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << misiju za sukob na istoku zemlje u kome je od aprila 2014. poginulo preko 6.400 ljudi.  OEBS je takođe jedan od članova Kontakt grupe za Ukrajinu zajedno sa Moskvom, kijevskim vlastima i proruskim separatistima. Cilj Kontakt grupe je da se podstakne primena mirovnih sporazuma. Šezdesetšestogodišnji diplomata Martin Zajdik je u više navrata bio na diplomatskoj dužnosti i govori ruski. On je takođe bio na čelu odelenja za centralnu i istočnu Evropu u austrijskom Ministarstvu spojnih poslova, i bio je austrijski ambasador u Kini. Austrijski list Prese (Die Presse) piše da imenovanje novog predstavnika treba da dobije odobrenje Srbije, koja sada predsedava OEBS-u, kao i Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke.  Sledeći sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu predviđen je za naredni utorak u Minsku posle neuspeha sastanka 2. juna posle koga je usledila ostavka Hajdi Taljavini.  Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na skupu u Budvi prošle nedelje da očekuje da će do kraja juna imenovati novog predstavnika OEBS-a  za Ukrajinu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.