ZVANIČNO: Rusija odgovorna za nuklearne objekte na Krimu, IAEA može u inspekciju

Izvor: Kurir, 04.Nov.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVANIČNO: Rusija odgovorna za nuklearne objekte na Krimu, IAEA može u inspekciju

To su sve miroljubiva postrojenja na koje je moguće primeniti garancije IAEA u skladu sa bilateralnim sporazumom, izjavio visoki ruski diplomata

NJUJORK - Rusija je na sebe preuzela potpunu odgovornost za nuklearne objekte na teritoriji Krima i luke Sevastopolj i spremna je da Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) omogući njihovu inspekciju, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Aleksandar Pankin.

To je Pankin odgovorio na sednici Generalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << skupštine UN posvećenoj radu IAEA na tvrdnje ukrajinske strane da "nastavak okupacije" Krima i Sevastopolja, koji su se prisajedinili Rusiji posle referenduma u martu, "podriva režim neširenja nuklearnog naoružanja", navodi Itar-Tass.

"Rusija je preuzela na sebe punu odgovornost za nuklearne objekte u njenim novim subjektima (Ruske Federacije). Osim toga, RF je izrazila spremnost da Agenciji, ukoliko bude zainteresovana, omogući da sprovede punovažnu proveru da bazni ili specijalni material, koji se koristi na tim postrojenjima, nije uziman iz njih, uz izuzetke slučajeva predviđenih sporazumom između SSSR i IAEA od 21. februara 1985. godine", rekao je Pankin. Ruski diplomata je podsetio da je Rusija "u duhu otvorenosti i saradnje" obavestila sekretarijat Agencije o statusu nuklearnih objekata na Krimu i Sevastopolju i "uvrstila ih na spisak miroljubivih postrojenja na koje je moguće primeniti garancije IAEA" u skladu sa bilateralnim sporazumom.

"Na taj način situacija se u potpunosti nalazi u međunarodnopravnom polju", rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Svetskoj organizaciji.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.