ŽIVOTNA ISTORIJA VOĐE POBUNE U RUSIJI: Od zatvora preko prodaje hot-dogova do šefa plaćeničke vojske

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 13:24

ŽIVOTNA ISTORIJA VOĐE POBUNE U RUSIJI: Od zatvora preko prodaje hot-dogova do šefa plaćeničke vojske

Prigožin je po zatvorima regrutovao ljude za front i nudio im slobodu ukoliko u Ukrajini prežive šest meseci ugovora s "Vagnerom".

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner" čiji su pripadnici sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju i preuzeli kontrolu nad gradovima Rostov na Donu i Voronjež, postaje sve uticajniji u Rusiji i sada predstavlja pretnju po vlast predsednika Vladimira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Putina.

To navodi Skaj njuz koji je Prigožina predstavio kao "osuđenog lopova koji želi da preuzme kontrolu nad nad ruskom vojnom kampanjom u Ukrajini".

Navodi se da je 1981. tada 20-godišnji Prigožin uhvaćen u krađi po drugi put i osuđen na 12 godina zatvora, od čega je odslužio devet godina iza rešetaka.

Nakon puštanja na slobodu Prigožin je počeo da prodaje hot-dogove u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Peterburgu, rodnom Putinovom gradu.

Potom je Prigožin osnivao ili bio umešan u pokretanje raznih novih poslovnih poduhvata, a tokom prve decenije 21. veka njegov odnos sa Putinom postajao je sve bliži.

Skaj njuz navodi da je to rezultiralo time da su Prigožinove kompanije počele da dobijaju unosne poslove od ruskih vlasti.

Iako je i pre rata u Ukrajini Prigožin već bio bogat, ovaj rat mu je omogućio jedinstvenu platformu za širenje uticaja.

Uz odobrenje Kremlja,

Uporedo sa jačanjem vagnerovaca rasla je i netrpeljivost između Prigožina i ruskih vojnih komandanata, pre svega ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Yevgeny Prigozhin in Rostov:

“We lost huge amount of territories in Ukraine. The Russian losses in Ukraine are 3-4 times higher than reported by the Russian High Command. Up to 1000 casualties a day (KIA + WIA).”#Coup #Rostov #Russia pic.twitter.com/mz0cSvVtpk

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

Prigožin je rusku elitu optužio da je "zaštitila sopstvenu decu od ratovanja, dok su deca običnih Rusa ginula na frontu, što je situacija koja bi mogla da izazove previranja u Rusiji", što se sada upadom njegovih snaga u Rostov na Donu i Voronjež i obistinilo.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.