ZAPAD U TOTALNOM BUNILU! Mir za njih postao pretnja, bivši premijer OVE zemlje proglašen za OPASNOST zbog PACIFIZMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 11:24

ZAPAD U TOTALNOM BUNILU! Mir za njih postao pretnja, bivši premijer OVE zemlje proglašen za OPASNOST zbog PACIFIZMA

Politički protivnici Andreja Babiša tvrde da njegovo zalaganje za prekid sukoba u Ukrajini ugrožava bezbednost Češke

Bivši češki premijer Andrej Babiš postaje pretnja vladi u Pragu zbog svojih "pacifističkih" izjava o ukrajinskom sukobu, izjavio je ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Babiš, koji je bio premijer između 2017. i 2021. godine, sada je na čelu najvećeg opozicionog bloka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pod nazivom ANO. Prošle nedelje je kritikovao vladu sadašnjeg premijera Petra Fijale što je prekinula dijalog sa susednom Slovačkom zbog odluke Bratislave da ne šalje oružje Ukrajini.

- Sada je postao pacifista. Čini mi se da on postaje pretnja bezbednosti ove zemlje - rekao je Lipavski u intervjuu za državnu televiziju, navodeći da su komentari bivšeg premijera podrili imidž Češke na međunarodnom planu.

Babiš "ne zna ništa o spoljnoj politici", dodao je Lipavski.

- Radio je apsolutno lude stvari sa češko-poljskim odnosima, dozvolio je da ga (mađarski premijer Viktor) Orban vodi u evropskoj politici, na apsolutno lud način.

Babiš je odbacio optužbe, napominjući da je upravo njegova vlada proterala desetine ruskih diplomata zbog "incidenta u Vrbetici" 2014. godine, za koji je kasnije presuđeno da je bio nesrećan slučaj.

U razgovoru za češki portal "iDNESz", Babiš je Lipavskog opisao kao "nekog ko je greškom postao ministar" i "sposoban je da govori samo o Ukrajini".

- Ne želim više da pričam o njemu. Orao ne lovi muve - dodao je bivši premijer.

Babiš je kritikovao češku vladu da je zbog Ukrajine "potpuno uništila" odnose sa Slovačkom sa kojom su nekada bili jedna država. Fiala je otkazao predstojeću zajedničku sednicu vlade jer je slovački premijer Robert Fico dao izjave o Ukrajini za koje Prag smatra da su "promoskovske".

Fico je izabran prošlog septembra obećavajući da će se zalagati za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, preokrenuvši prethodni stav Bratislave o bezuslovnoj vojnoj podršci Kijevu.

Izvor: Srbija Danas/RT Balkan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bivši premijer tražio kompromitujuće podatke o ministru, ali na pogrešnoj adresi

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2024

Poruka bivšeg češkog premijera Andreja Babiša namijenjana njegovom saradniku, Janu Rovenskom, a u kojoj Babiš zahtijeva od svog pomoćnika da nabavi kompromitujuće informacije o ministru spoljnih poslova Janu Lipavskom, greškom je dospjela u javnost.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.