ZAMRZNUTA IMOVINA JULIJE TIMOŠENKO

Izvor: Kurir, 30.Jun.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAMRZNUTA IMOVINA JULIJE TIMOŠENKO

KIJEV - Glavno tužilaštvo Ukrajine naložilo je blokadu računa i imovine bivše premijerke Julije Timošenko i nekadašnjeg ministra policije Jurija Lucenka, protiv kojih se vode sudski postupci po optužbama za prekoračenje ovlašćenja, saopštio je zamenik glavnog tužioca Mihail Gavriljuk.

Predstavnik Tužilaštva, navodi ruska agencija Itar-TASS, nije želeo da precizira koliko je blokirano imovine i novca bivšoj premijerki a sada lideru opozicione partije Otadžbina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

"Na celokupnu imovinu (Timošenkove i Lucenka) koja je ustanovljena u istrazi naložena je blokada", rekao je Gavriljuk na pres-konferenciji.

Ruske agencije navode da je Lucenku blokirana imovina u vrednosti većoj od 200.000 dolara (1,7 miliona grivni), što će biti dovoljno da se namiri šteta od 120.000 dolara koju je po optužnici naneo državi. Posle istrage, protiv Timošenkove su pokrenuti sudski postupci i zbog nenamenskog trošenja sredstava dobijenih od prodaje kvota za štetne gasove u okviru Protokola iz Kjota i zbog kupovine vozila hitne pomoći po "naduvanim" cenama.

Lucenko je uhapšen 26. decembra 2010, i on i njegov vozač Leonid Pristupljuk terete se za zloupotrebu državne imovine velikih razmera, prekoračenja službenih ovlašćenja i upotrebu falsifikovane dokumentacije.

Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak i protiv drugih činovnika ranije vlade, a ukrajinsko rukovodstvo, sa predsednikom na čelu, poriče političku pozadinu u krivičnoj istrazi protiv bivšeg ministra policije i drugih bivših funkcionera.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič optužio je Timošenkovu da politizuje suđenje, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

"Odvojite politiku i pogledajte pravni aspekt. Videćete da ona nije čak ni pokušala da se odbrani na pravnom polju. Ona ima samo politički način svoje odbrane i političke argumente", rekao je Janukovič, čija je saradnica Ina Bogoslovska rekla da je glavni zadatak bivše premijerke da "pretvori suđenje u politički šou" umesto da dokaže svoju nevinost.

Pečorski oblasni sud u Kijevu, koji utvrđuje osnovanost optužbi da je Timošenkova potpisala štetne ugovore o isporuci ruskog gasa 2009. godine, odložio je suđenje za ponedeljak, 4. jul.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinsko tužilaštvo blokiralo imovinu Timošenko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jun.2011

Glavno tužilaštvo Ukrajine naložilo je blokadu računa i imovine bivše premijerke Julije Timošenko i nekadašnjeg ministra policije Jurija Lucenka, protiv kojih se vode sudski postupci po optužbama za prekoračenje ovlašćenja, saopštio je zamjenik glavnog tužioca Mihail Gavriljuk. Predstavnik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.