Vučić: Teška zima za ceo svet zbog rata u Ukrajini

Izvor: VOA, 21.Maj.2022, 14:00

Vučić: Teška zima za ceo svet zbog rata u Ukrajini

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da "mnogo tešta zima čeka ceo svet", i da će skoro četvrtina sveta biti u problemu sa osnovim količinama hrane ako se ne promeni nešto u sukobu na istoku Evrope. Vučić je u Novom Sadu prisustovao otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se saglasio sa ocenom o teškoj zimi i poručio da dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu. "Pitao sam premijera Orbana možemo li da čuvamo deo energenata u Mađarskoj, jer mi nemamo kapaciteta, a on mi je u roku od sekund rekao da nema problema", rekao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da gradi partnerski odnos, prenosi Fonet. Predsednik Srbije je dodao da je u Briselu, na sastanku ministara spoljnih poslova, jedino šef diplomatije Mađarske bio "jedini i u potpunosti uz Srbiju". Upitan o usaglašavanju Srbije sa odlukama EU kada je reč o sanakcijama Rusiji, Vučić je ocenio da je mnogo zahteva, ali je njegov posao da brine o Srbiji, a ne o EU. "Brinućemo o EU, kada budemo član Unije, a sada nam je posao da brinemo o Srbiji, da ima dovoljno hrane, goriva, integritetu, Ustavu". Orban: U normalnim okolnostima bili bismo na medenom mesecu Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je zadovoljan što Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, gladi u svetu, rasta cena i ratnih sukoba u Ukrajini, upoređujući pojedine sankcije Brisela prema Moskvi sa "atomskom bombom". "U normalnim okolnostima obojica bismo, posle izbornih pobeda, mogli da uživamo u medenom mesecu, da se opustimo i odmaramo", rekao je Orban. Mađarski premijer je poručio da dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu, i da će biti "bezbedne kada je reč o gasu i prehrambenim proizvodima". Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je naglasio da je Srbiji teško jer nije članica EU, a Mađarskoj jer jeste članica. Orban je ukazao da "ne može ni da izbroji sve one koji su kritikovali investiciju brze pruge Beograd - Budimpešta", ali se u sadašnjoj situaciji nesigurnog transporta korz Ukrajinu, ta investicija pokazala kao veoma značajna. "Time smo uspeli da obezbedimo siguran transport iz grčkih luka do centralne i zapadne Evrope", objasnio je on. Mađarski premijer smatra da će obezbeđivanje hrane za naredni period biti glavni izazov i dodaje da Budimpešta ne pristaje na pojedine odluke u Briselu koje su ekonosmki neprihvatljive i koje bi dovele do ogromnog povećanja cena. "Donete sankcije prema Rusiji su kao atomska bomba", zaključio je Orban.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Srbija će ostati neutralna povodom razvoda Džonija Depa i Amber Herd

Izvor: Njuz.net, 21.Maj.2022

BEOGRAD, 21. maj 2022, (Njuz) – Tokom današnjeg vanrednog obraćanja građanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija ostati neutralna kada je u pitanju razvod Džonija Depa i Amber Herd. . On je tom prilikom rekao da trpi stravične pritiske sa svih strana da zauzme jednu...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.