Volstrit džornal: Zapad znao da Kijev nema dovoljno oružja da sprovede uspešnu ofanzivu

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 10:28

"Volstrit džornal": Zapad znao da Kijev nema dovoljno oružja da sprovede uspešnu ofanzivu

Sve manje verovatnoće da će Ukrajinci ove godine postići bilo kakav napredak na frontu.

EU smatra da Ukrajina mora pobediti, ali nemaju dovoljno resursa da Kijevu daju sve što mu treba.

Kada je Ukrajina ovog proleća pokrenula dugonajavljivanu ofanzivu, na Zapadu su znali da Kijev nema svo oružje koje mu treba, ali su se uzdali u hrabrost ukrajinskih vojnika za koju su se nadali da će nadomestiti nedostatak oružja, piše danas "Volstrit džornal".

Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to se nije desilo, zbog dobrih utvrđenja koje je formirala ruska vojska, njene avijacije i smrtonosnih minskih polja.

"Kako polako iščezava verovatnoća da će Ukrajinci ove godine postići bilo kakav veliki napredak (na frontu)", Vašington i njegovi saveznici suočavaju se sa mogućnošću da će se sukob odužiti, te da će biti potrebno izdvajati još finansijskih sredstava za Kijev, što će zapadni zvaničnici raditi sa mnogo manjim entuzijazmom nego pre, piše "Volstrit džornal".

U isto vreme, kako navodi list, predsednik SAD Džozef Bajden zbog toga je u komplikovanoj situaciji, jer mnogi u Vašingtonu smatraju da bi sukob u Ukrajini i odsustvo napretka za ukrajinsku stranu mogli negativno da utiču na njegovu predsedničku kampanju pred predstojeće izbore sledeće godine.

S druge strane, u Evropi navodno sve više lidera smatra da Ukrajina mora da pobedi, kako bi se osigurala bezbednost kontinenta. Ipak, Evropljani i pored toga najverovatnije neće znatno pojačati vojnu podršku Kijevu, ukoliko osete nećkanje u Vašingtonu. Evropska unija takođe nema dovoljno resursa da pruži Ukrajini sve ono što joj treba.

"Nesposobnost Kijeva da postigne napredak protiv ruske odbrane ubedila je mnoge vojne posmatrače sa Zapada da je ukrajinskim snagama potrebno više obuke kako bi se izveli složeni vojni manevri, te da im je potrebna jača protivvazdušna odbrana i mnogo više oružja. Ruski dronovi i napadački helikopteri su se pokazali kao posebno opasni", piše list.

Ovo je potvrdio u maju i lider Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za "Volstrit džornal", kada je rekao da je Rusija superiornija u vazdušnom prostoru, a da Ukrajinci nemaju dovoljno dobru odbranu zbog čega će veliki broj njih izginuti na frontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.