Volker: Na istoku Ukrajine trenutno vrući stadijum rata

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volker: Na istoku Ukrajine trenutno vrući stadijum rata

Specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker smatra da Donbas ide ka vrućoj tački konflikta.


„Na istoku Ukrajine je trenutno vrući stadijum rata, ona ima užasan uticaj na lokalno stanovništvo… Taj konflikt nije zamrznut, nije završen. On se nastavlja svake noći, svakog dana“, rekao je Volker na konferenciji „Jaltinska evropska strategija“.


Po njegovim rečima, zbog borbi u regionu stradaju civili, pojačavaju se humanitarni problemi.


Pri tome, dodao je Volker, strane u konfliktu su se zaglibile u minskom procesu. On smatra da političke tačke Minskog sporazuma koje treba da ispunjava Ukrajina — specijalni status, amnestija, izbori — „fizički je nemoguće realizovati“.


On je naglasio da je Vašington spreman da nastavi pregovore sa Rusijom o mandatu UN o mirovnom kontingentu kako bi „stvorio realnu bezbednost u toj zoni, stvorio vreme i prostor za to da se mogu preduzeti politički koraci, održe legitimni lokalni izbori“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.