Vlast da razjasni izvoz oružja u Ukrajinu

Izvor: Danas, 02.Mar.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast da razjasni izvoz oružja u Ukrajinu

- Međunarodnu aktivnost kao predsednik DSS Sanda Rašković Ivić krajem prošle nedelje započela je posetom Rusiji, gde je tokom dva i po dana imala razgovore sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, Ruskim institutom za strateška istraživanja, Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Ruskom akademijom nauka, parlamentarnim strankama i to uglavnom levice, kao i medija. Istovremeno sa posetom, iz DSS je saopšteno da će se srpski raketni sistemi preko bivšeg britanskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Tonija Blera i Ujedinjenih Arapskih Emirata prodavati Ukrajini.

-DSS nije parlamentarna i ne može u Skupštini da otvori raspravu o tome. Zato smo obelodanili javnosti ono što je sakriveno i tražimo odgovore od premijera Vučića, jer to znači da će se iz srpskog oružja pucati na Ruse preko Ukrajine - ističe u razgovoru za Danas Sanda Rašković Ivić.

Šta će srpska stranka desnog centra sa ruskom levicom, pošto ste  ste u Dumi razgovarali sa komunistima i Pravednom Rusijom?

- Kada sam Ciprasu čestitala na pobedi, rekla sam da danas više nema "desne i "leve " Evrope, nego ima suverenistike i vazalne Evrope. Naprosto imala sam potrebu da DSS predstavim i tom delu ruske političke scene. Na sastanku sa Pravednom Rusijom rodila se ideja i o sporazumu o saradnji, o čemu će se odlučivati na predsedništvima obe stranke. Oni su stranka levog, a mi desnog centra, ali smo na istom fonu što se tiče antiglobalističke politike, što je sada najvažnije.

Da li ste sa ruskim sagovornicima razgovarali i o državnoj politici Srbije?

- Kao stara, velika sila diplomatija Rusija se ne izjašnjava o tome i u MIP nisam vodila takve razgovore. Ali na drugim mestima čuli su se vrlo jasni kritički tonovi za strateško usmerenje Vlade. Naši bliski prijatelji su malo iznenađeni sadašnjom državnom politikom Srbije i idejama da se može sedeti na "dve stolice". Iz izjava našeg šefa diplomatije jasno je da je on vrlo talentovan političar, ali svi i sa Istoka i sa Zapada politiku Srbije vide kao sedenje na dve stolice. Za ruske medije i Ruse posebno je iritantna pojava Tonija Blera kao savetnika premijera Vučića, a pominje se i kao privatizacioni savetnik za prodaju Telekoma. Takođe im smeta i pitanje kupovine gasa iz kontejnera, koji će verovatno padobranima biti spušten u Srbiju. Oni se čude, jer je naša sadašnja politička elita pred izbore, pogotovo 2012, sa Rusima imala potpunu drugačiju priču.

Da li Rusi prepoznaju "lažno rusofilstvo" predsednika i premijera Srbije, za šta ih je nedavno optužio pokrajinski odbor DSS sa KiM, uprkos paradi za Putina i najavljenim srpsko-ruskim vojnim vežbama?

- Beograd je napravio paradu, ali sa Putinom nije potpisao dva glavna sporazuma - o eksteritorijalnosti baze u Nišu i početku izgradnje Južnog toka. Tako da smo izdali sami sebe i vodili lažnu rusofilsku potku, što se u Moskvi vrlo jasno čita i vidi. Ne može se izlivima ljubavi srpskog naroda prema Putinu i ruskom narodu pokriti ono što politička elita treba da uradi.

Imate li utisak da Vaši ruski sagovornici prave političku razliku između Vučića i Nikolića?

- Prave političku razliku, ali ne veliku. Smatraju da bi se sa Nikolićem još i moglo razgovarati, dok za Vučića misle da je  krenuo putem bez povratka.

Aktuelna vlast je 2012. ne samo sa Rusima, nego i sa DSS imala drugačiju priču. Da li ćete Vi kao novi predsednik stranke podsetiti Nikolića na obaveze iz međustranačkog sporazuma?

-  Ono što vlast priča od 2012. u potpunoj je koliziji sa papirom koji je potpisan kada je DSS odlučio da Nikoliću da podršku na predsedničkim izborima. To je sve ne samo pogaženo, nego čak i izvrgnuto ruglu. Zahvaljujući toj podršci danas je vlada ovaka kakva jeste.. Ja ne bežim od te odgovornosti, jer i sama sam bila među onima koji su se jako zalagali da se Nikoliću da podrška. Bila sam uverena, sudeći prema njegovim najavama, da će njegova politika ići u sasvim drugom pravcu. Oni nikada nisu skrivali da će voditi evrofilnu politiku, a to je nešto sasvim drugo od evrofanatičnosti.

Osim sadašnjeg učešća u vlasti sa SNS u Beogradu i još nekim gradovima, pod kojim bi uslovima DSS pristala na saradnju sa Vučićem?

-Vučić  bi trebalo da u potpunosti odustane od politike koju sada vodi. Što se tiče same saradnje u Beogradu, mislim da i o tome treba razmisliti.

Više o Evroazijskoj uniji

Veoma je značajno što sam kao lider vanparlamentarne stranke razgovarala sa ruskim državnim zvaničnicima. Sa načelnikom Četvrtog evropskog departmana za Jugoistočnu Evropu ruskog MIP Aleksandrom Bocan Harčenkom dogovoreno je da se preko DSS u Srbiji organizuje dolazak eksperata koji će govoriti o Evroazijskoj uniji. Smatramo da građani Srbije treba da shvate da postoje i druge alternativa, a ne samo ovaj put kojim Srbija trenutno ide, kaže Sanda Rašković Ivić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.