Vladika Jovan:Svet se menja uz strašno i nadnebesno stradanje u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 13:47

Vladika Jovan:Svet se menja uz strašno i nadnebesno stradanje u Ukrajini

Vladika pakračko-slavonski Jovan poručio je vernicima uoči Vaskrsa da je to praznik nad praznicima i pozvao ih da budu slobodni kao pravoslavni hrišćani, jer to znači i slobodu od smrti i prolaznosti ovog sveta.

"Svet se menja uz strašno i nadnebesno stradanje u Ukrajini, gde ratuju pravoslavni sa pravoslavnima, hrišćani sa hrišćanima, braća protiv braće", upozorio je vladika Jovan (Ćulibrk).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Poručio je da ne znamo u kom obliku ćemo dočekati taj svet sutra. Dok s druge strane, Crkva liturgijom i Strasnom sedmicom, spašava svet, kazao je vladika za banjalučki Glas Srpske.

Vladika je rekao da će ove godine, i uskoro, u Donjoj Gradini biti obeležen Dan proboja jasenovačkih logoraša, navodeći da je očigledno da istina o tom stratištu sada već uveliko ide kroz celi svet, te mnogo više nego što, kako je kazao, domaći mediji primećuju.

"Pre neki da je u centralnom muzeju holokausta u Slovačkoj, u mestu Sered kod Trnave, otvorena izložba radova monahinje Marije o Jasenovcu. U Seredu se nalazio prolazni logor iz koga je 16.000 Jevreja odvedeno u nemačke logore smrti", podsetio je vladika Jovan i dodao da je otvaranje izložbe bilo izuzetno posećeno i medijski propraćeno.

U vezi sa tim rekao je da je važan projekat obnove stare srpske škole u Jasenovcu, podignute 1847. godine, koja bi trebalo da posvedoči i o užasima iz Drugog svetskog rata na tom području.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.