Više od 2.400 ukrajinske dece odvedeno u Belorusiju

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 00:07

Više od 2.400 ukrajinske dece odvedeno u Belorusiju

Više od 2.400 dece, uzrasta od šest do 17 godina, odvedeno je u 13 objekata širom Belorusije od početka rata u Ukrajini.

Ovo je pokazalo danas objavljeno istraživanje američkog Univerziteta Jejl, iako neki eksperti i organizacije procenjuju da je ukupni broj mnogo veći.

S tim u vezi, ukrajinski državni tužilac rekao je u maju da se istražuje navodna uloga Belorusije u prisilnom prebacivanju više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 19.000 identifikovane dece s teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba, koja su pored ostalog odvedena i u Rusiju, preneo je Glas Amerike.

Laboratorija za humanitarno istraživanje u Školi za javno zdravlje na Jejlu, koju finansira Stejt department, objavila je najsveobuhvatnije istraživanje do sada kada je reč o navodnoj ulozi Belorusije u ruskom programu preseljenja ukrajinske dece, navodi Rojters, koji je imao uvid u rezultate istraživanja.

Rusija je prethodno saopštila da nudi humanitarnu pomoć onima koji dobrovoljno žele da napuste Ukrajinu i odbacuje optužbe o ratnim zločinima.

Prema izveštaju na 39 strana, deca su prebacivana iz najmanje 17 gradova u ukrajiinskim oblastima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, a istraživači sa Jejla navode da je reč o praksi koja i dalje traje. Američki univerzitet je utvrdio da je više od 2.000 dece prebačeno u dečji centar Dubrava, u regionu Minska u Belorusiji, od septembra 2022. do maja ove godine, dok su 392 deteta odvedena u 12 drugih objekata.

"Belorusija pomaže ruske sistematske napore da identifikuje, preuzme, transportuje i prevaspita ukrajinsku decu, a ruska federalna vlada i beloruski režim rade zajedno na koordinaciji i finansiranju prebacivanja dece iz delova Ukrajine pod ruskom okupacijom kroz Rusiju do Bjelorusije", navodi se u istraživanju.

U dokumentu se ističe da su tansporte do Belorusije, kroz Rusiju koordinisali ruski predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.