Više od 100 dece u vozu zaraženo misterioznim virusom: Jedno preminulo

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 16:57

Više od 100 dece u vozu zaraženo misterioznim virusom: Jedno preminulo

Više od stotinu ukrajinske dece hitno je prebačeno u bolnicu nakon što su u vozu u Rusiji dobili simptome nepoznate bolesti.

Deca, sva iz okupiranog regiona Luganska, vraćala su se vozom sa ekskurzije u Sibiru, kada se više njih požalilo na visoku temperaturu. Oko 126 dece i 11 odraslih prebačeno je u infektivnu bolnicu u Saratovu, preneli su ruski mediji.

U početku je oko 60 dece pokazivalo znake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akutne respiratorne infekcije, dok je sedmoro imalo veoma visoku temperaturu. Voz je zaustavljen u regionu Penze, a zatim su u vagone ušli lekari.

Iako su lekari dali sve od sebe da spasu 12-godišnju Veroniku Ju, ona je nažalost preminula nakon što je imala ozbiljne simptome. Devojčica se pre smrti žalila da joj je loše i da ima temperaturu od 39 stepeni. Dobila je lek, ali je odmah izgubila svest. Lekari nisu mogli da joj pomognu i ona je na kraju preminula.

"Kada je devojčica izgubila svest, o tome je odmah obavešten upravnik voza. Pozvana je hitna pomoć, koja je došla do najbliže stanice. Međutim, lekari nisu uspeli da reanimiraju dete i ona je proglašena mrtvom", saopšteno je.

Nakon tragične smrti devojčice, voz je nastavio do stanice Balašov u Saratovu, gde su ih dočekala vozila hitne pomoći. Deca koja su prva prijavila simptome prvo su odvedena na lečenje, a zatim i ostali đaci i odrasli.

Zdravstveni nadzornik Rospotrebnadzora saopštio je da je incident stavljen pod "posebnu kontrolu". Takođe je uspostavljena 24-časovna telefonska linija kako bi roditelji mogli da prijave ukoliko njihova deca ispolje slične simptome.

Deca su bila u olimpijskom kampu Rebjačka u zapadnom Sibiru, što je navelo lekare da provere u kakvom su stanju decu koja još tamo borave.

Nakon incidenta policija je pokrenula istragu, a kada ona bude završena, biće poznato više detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.