Više od 10.000 ekstremnih desničara marširalo u Kijevu

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 10.000 ekstremnih desničara marširalo u Kijevu

Više od 10.000 borbenih ukrajinskih ekstremnih desničara proslavilo je maršom kroz u centar Kijeva 75. godišnjicu formiranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), kontroverznog vojne organizacije koja se borila 1940-ih i 1950-ih godina.

Učesnici marša su mahali crno-crvenim zastavama UPA i žuto-plavim zastavama Ukrajine.

Mnogi su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i 1940-ih, uzvikujući "Bandera je naš junak!" i "Slava Ukrajini!". U sumraku, nekoliko je zapalilo baklje.

UPA je i danas predmet polemike. Njeni članovi su se suprotstavili Crvenoj armiji, i masakrirali desetine hiljada Poljaka i sarađivali s nacistima pre no što su pobeđeni.

Stepana Banderau je ubila KGB u Minhenu 1959. godine. Mnogi u Ukrajini ga smatraju herojem i simbolom borbe za nezavisnost te bivše sovjetske republike, dok ga drugi, posebno na separatističkom istoku, osuđuju kao saradnika nacista.

"Danas, mi propovedamo borbu UPA kao primer", rekao je Oleg Tiagnjibok, lider desničarske partije Svoboda.

"Borili su se protiv osvajača iz Moskve, protiv Poljaka, Nemaca i mađarskih okupatora, a vidimo da je situacija u Ukrajini danas ista", dodao je on.

Ukrajina je živi u sukobu pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, sa više od 10.000 mrtvih od aprila 2014. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što ona negira.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.