Viktor Orban: SAD uvlače Evropu u novi „hladni rat“

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Orban: SAD uvlače Evropu u novi „hladni rat“

25.12.2014. -

Sjedinjene Američke Države se mešaju u unutrašnje poslove evropskih zemalja i pokušavaju da uvuku Evropu u stanje „hladnog rata“ sa Rusijom, pošto je Bela kuća u konfliktu sa Rusijom oko Ukrajine, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

„To će se za nas loše završiti“, priznaje mađarski premijer. „Stanje „hladnog rata“ je između SAD i Rusije i mi ne smemo u tome da učestvujemo“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << I SAD se ne samo mešaju nego aktivno učestvuju u političkom životu zemalja Centralne Evrope, žali se Orban. „Nastala je nova era“, konstatuje on.

U poslednje vreme odnosi između Budimpešte i Vašingtona su pogoršani. SAD su optužile za korupciju šest mađarskih činovnika i zabranile su im ulazak na teritoriju SAD. Senator republikanac Džoj Mekejn je rekao da je Orban „neofašistički diktator“ koji radi u interesima Rusije.

Orban je izjavio da su optužbe za korupciju izmišljene i da u to neće poverovati nijedan pametan čovek, a reči Mekejna su napad na mađarsku nezavisnost. Američki ciljevi su za Orbana kristalno jasni – hegemonija, prenosi TASS.

Orban je zauzeo i čvrst stav u debatama Evrope i Rusije oko gasovoda Južni tok koji je mogao da donese Mađarskoj mnogo koristi. Od projekta se zbog nekonstruktivnog stava EU odustalo i Orban je rekao da je to strateška greška Mađarske i Evrope.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Bernadett Szabo    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Orban udario na Ameriku

Izvor: Politika, 26.Dec.2014, 09:20

Mađarski premijer optužuje SAD za mešanje u unutrašnje stvari zemalja centralne Evrope. – Budimpešta želi da bude neutralna u američko-ruskim odnosima oko Ukrajine ..Drugi put u minule tri nedelje mađarski premijer Viktor Orban je verbalno udario po Americi, ovog puta optuživši Vašington...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.