Veliko upozorenje za Zapad

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 10:10

Veliko upozorenje za Zapad

Ruski hakeri su bili prisutni u sistemu ukrajinskog telekom giganta Kijevstar najmanje od maja prošle godine.

Oni su bili prisutni u sajber napadu koji bi trebalo da predstavlja "veliko upozorenje" Zapadu, rekao je za Rojters šef odeljenja za sajberbezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ilja Vitijuk.

Hakovanje, jedno od najvećih od početka ruskog napada na Ukrajinu pre skoro dve godine, uticao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je negativno na oko 24 miliona korisnika Kijevstara od 12. decembra.

On je ove napade nazvao razarajućim sa ciljem da zadaju psihološki udarac i prikupe obaveštajne podatke.

"Ovaj napad je velika poruka, veliko upozorenje, ne samo Ukrajini, već celom zapadnom svetu, da shvati da niko nije nedodirljiv", ocenio je Vitjuk.

Šef sajber odeljenja pri SBU je rekao da je Kijevstar kompanija koja je mnogo uložila u sajber bezbednost.

Međutim, napad je obrisao "skoro sve", uključujući i hiljade virtuelnih servisa i podatke sa kompjutera, dodaje Vitjuk, što je, kako je ocenio, verovatno prvi primer destruktivnog sajbernapada u kojem je uništena srž telekom operatera.

"SBU je procenila da su hakeri mogli da ukradu privatne informacije, da pronađu lokacije telefona, presretnu SMS poruke, a možda i da otmu Telegram naloge", rekao je Vitjuk.

On je istakao da je SBU pomogla Kijevstaru da povrati svoje sisteme u svega nekoliko dana i da odbije nove sajbernapade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.