Velika kontraofanziva, da li je moguće?

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 14:41

Velika kontraofanziva, da li je moguće?

Zbog odavanja tajnih dokumenata Pentagona uhapšen 21-godišnji vojnik SAD. Da li je zbog curenja dokumenata Kijev promenio planove?

Ukrajinski zvaničnici kažu da nije, a s tim se slažu i tamošnji stručnjaci.

Za curenje navodnih američkih tajnih dokumenata o ukrajinskoj protivofanzivi nije odgovoran nikakav špijun niti zviždač nego jedan 21-godišnji pripadnik američke vojske.

To su objavili američki mediji pozivajući se na odbor Kongresa za nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajnih službi. Mladi vojnik je navodno hteo da impresionira svoje kolege, a u međuvremenu je uhapšen.

Američki mediji su prošle nedelje tvrdili da se radi o jednom od najvećih curenja dokumenata poslednjih godina. Najviše objavljenih materijala se direktno ili indirektno odnosilo na ruski rat u Ukrajini.

Navodni dokumenti tajnih službi sadržavali su podatke o isporukama vojne pomoći Ukrajini, navodnom lošem stanju ukrajinske vazdušne odbrane i brojnom stanju ukrajinskih snaga na frontu.

Po navodima televiziije CNN Ukrajina je zbog curenja dokumenata promenila svoje planove o protivofanzivi. Dok Kijev to službeno opovrgava i tvrdi da curenje podataka neće uticati na planove protivofanzive ukrajinske vojske.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je izjavio za agenciju Rojters da su strateški planovi Ukrajine ostali nepromenjeni te da se pojedinosti taktičkih planova stalno prilagođavaju.

"Postoje strateški zadaci i oni se nisu promenili. Ali, operativno-taktični scenariji se stalno proveravaju, s obzirom na stvarno stanje na frontu, snabdevanje resursima, podatke tajnih službi o resursima neprijatelja i drugo. Novo vrednovanje planova trenutno uopšte nije moguće jer se oni tek izrađuju", objasnio je Podoljak.

On je na Tviteru nedavno napisao: "Treba nam manje razmišljanja o 'curenju dokumenata', a više oružja dugog dometa kako bismo mogli uredno završiti rat i Rusku Federaciju suočiti sa stvarnošću."

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov naglasio je u komentaru o curenju podataka da Kijev radi na sopstvenim vojnim planovima te da ga ne zanima "mišljenje ljudi koji s tim nemaju nikakve veze".

"Krug osoba koje imaju te informacije je vrlo ograničen", tvrdi Danilov.

Stručnjaci s kojima je razgovarao DW sumnjaju da navodni tajni dokumenti koji su procureli mogu uticati na planiranu ukrajinsku protivofanzivu.

Oleg Katkov, glavni urednik ukrajinskog stručnog časopisa Defense Express, kaže da u tim podacima nema ni jedne informacije koja predstavlja opasnost.

"Sadržaj dokumenata ne izgleda kao neke tajne informacije nego više kao ‚analitička beležnica‘ za ljude koji imaju prilično nejasne predstave o tome šta se događa. Takvi dokumenti obično ne sadrže ništa što je tajno. Apsolutna tajnost je kad je za neki dokument određen stepen tajnosti. Takvi dokumenti ne napuštaju ustanovu u kojoj nastaju niti kruže po kancelarijama te ustanove", kaže Katkov u razgovoru za DW.

Vojni stručnjak i rezervni pukovnik ukrajinske vojske Roman Svitan takođe ukazuje na to da je veliki deo informacija koje su "procurele" pre toga bio javno dostupan i da u stvari nije ni bio tajan. On smatra da ti podaci zato ne mogu nikako uticati na vojne planove Kijeva.

"To su pre neki dokumenti koji su skupljeni za neki brifing ili kako bi ih stavili na raspolaganje većem broju ljudi", kaže ovaj stručnjak za DW. On polazi od toga da su dokumenti označeni kao tajni iako informacije koje su u njima nisu tajne. Zato Svitan misli da curenje tih dokumenata neće izazvati nikakve probleme za ukrajinsku protivofanzivu.

Problem je kod takvih "curenja" podataka da se ne mogu verifikovati ni izvor ni same informacije, kaže Oleg Katkov. On zato ne isključuje ni mogućnost da se radi o dezinformacionoj kampanji, u kojoj učestvuju i neke zemlje, partneri Ukrajine, s ciljem zavaravanja ruskoga vojnog vođstva.

Ipak, on sumnja da bi takvo curenje dokumenata moglo u Rusiji da bude prihvaćeno kao pouzdan izvor. "Takve informacije stručnjaci u Ruskoj Federaciji registruju kao neproverene i ne vrede kao najvažniji izvor informacija", kaže Katkov. On napominje da ruska tajna služba ima puno bolje mogućnosti dobavljanja informacija.

Osim toga u dokumentima koji su procureli nema nikakvih informacija koje ruska vojska i ruska tajna služba nisu mogle prikupiti preko drugih izvora, naglašava Katkov.

Roman Svitan pak smatra da se tu radilo o specijalnoj psihološkoj informaciji ruske tajne službe koja je sprovedena krajnje nespretno. On zato smatra da bi Ukrajina mogla da ima koristi od "curenja" dokumenata. Svitan očekuje da će partneri sad da pojačaju podršku Kijevu.

On takođe smatra da je objavljivanje podataka o oružju koje su partneri isporučili Ukrajini stavilo Moskvu pod pritisak.

"Ne zavidim ni jednoj vojsci koja vidi te brojke, stvarno stanje isporuke oružja, s kojim ta vojska mora izaći na kraj", naglašava Svitan.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.